Buitenbios

Corona zorgt voor comeback drive-in-bioscoop

De drive-in-bioscoop op een terrein in Amsterdam-Duivendrecht.  Beeld Patrick Post
De drive-in-bioscoop op een terrein in Amsterdam-Duivendrecht.Beeld Patrick Post

Vanuit de auto genieten van een bioscoopfilm: het jarenvijftig-fenomeen slaat nu ook hier aan. Ondertussen blijkt de openluchtbioscoop zonder auto juist níet coronaproof.

Rufus Kain

Zonder airco wordt het een plakkerige toestand, vanmiddag bij de eerste drive-in-film van bioscoopketen Pathé. De komende drie weken vertoont de bioscoopketen op een terrein in Amsterdam-Duivendrecht films voor maximaal 120 auto’s per voorstelling, à 22,50 euro per auto. Het geluid is via een FM-frequentie te horen op de autoradio, en popcorn en frisdrank worden op locatie verkocht.

Volgens Pathé’s woordvoerder Imke van Schaaijk slaat het concept aan: “Sommige films beginnen uitverkocht te raken, zoals ‘1917’, ‘Knives Out’, ‘The Lion King’ en ‘Aladdin’.” Dat zijn alle vier films uit 2019. “De drive-in heeft een ledscherm, veel nieuwere films zijn daar nog niet op beschikbaar. We gebruiken geen doek en projector omdat het daarvoor donker moet zijn. Als we op zonsondergang wachten kunnen veel gezinnen niet komen. Bovendien hebben we ook kinderfilms.”

Bij succes kan de drive-in na de eerste drie weken worden verlengd. Ook komt er over twee weken waarschijnlijk een tweede locatie, bij Pathé Utrecht Leidsche Rijn.

Nederland. Amsterdam, 30-05-2020. Photo: Patrick Post. Drive-in Bioscoop in Zuidoost. Beeld Patrick Post
Nederland. Amsterdam, 30-05-2020. Photo: Patrick Post. Drive-in Bioscoop in Zuidoost.Beeld Patrick Post

Sfeervol op het grote doek

Waar Pathé voor een ledscherm kiest, vindt Roelof Fruithof van Outdoor Cinema films bij donker op het grote doek sfeervoller. Begin juni organiseerde zijn bedrijf een drive-in samen met het Olympisch Stadion en regisseur Martin Koolhoven. Bij een try-out in het stadion konden vijftien auto’s met voornamelijk zorgmedewerkers van een film genieten.

Er lopen gesprekken over meer films in het stadion, zegt Fruithof. “Die zouden in oktober moeten plaatsvinden. Maar het hangt nog even af van wat er tegen die tijd mogelijk is.”

Jarenvijftig-nostalgie

De drive-in bioscoop is niet het exclusieve domein van stadions en grote bioscoopketens. Overal in Nederland duiken de laatste tijd grote én kleine initiatieven op. Een week geleden opende er eentje op een parkeerplaats langs de A4 bij Roelofarendsveen.

De eerste film die daar vertoond werd was ‘Grease’. Een toepasselijke keuze, want in Grease worden de hoogtijdagen van de Amerikaanse drive-in bioscopen in de jaren vijftig getoond. Zo doet John Travolta's Danny een poging om Olivia Newton-Johns Sandy tijdens een film te verleiden in zijn ‘sin wagon’.

De vrije openlucht

Sinds de coronacrisis is animo voor drive-ins toegenomen. Maar ondertussen komt een filmtrend van de afgelopen paar jaar juist in het gedrang – namelijk de gewone openluchtbioscoop zónder auto. Vergunningen zijn moeilijker te krijgen, vertelt Fruithof van Outdoor Cinema. “Wij organiseren in september het West Beach (Film) Festival in Amsterdam. Maar daarnaast verhuren we ook apparatuur aan andere organisatoren, en waar we normaal 120 buitenvoorstellingen in een jaar zien, lijken het er dit jaar minder dan de helft te worden.”

Openluchtbioscopen die wel doorgaan, moeten het met minder publiek stellen. Zoals Natlab in Eindhoven: “Wij hebben al jaren een buitenbioscoop. Voorheen was het gratis en konden buurtbewoners last-minute binnenlopen. Het was knus en er kwamen vaak honderden mensen. Nu kunnen we maar honderd mensen binnenlaten – al worden dat er 140 – en moeten ze betalen. Het is niet meer spontaan.”

Overigens heeft Pathé in Utrecht ook een autoloze openluchtbioscoop. En daar schitteren de films wél ouderwets op het grote doek.

Lees ook:

Geen festivals? Dan gaan we maar in de bioscoop dansen

Dance-festivals zitten er voorlopig niet in. Audio Obscura creëert samen met bioscooopketen Pathé een ­serie zomerse muziekstreams in de bioscoopzaal waar liefhebbers van zullen opkikkeren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden