null Beeld -
Beeld -

BoekenRumoer

Corona, willen we daar nu al boeken over lezen?

Hoewel dodelijker, liet Spaanse Griep minder fictie-sporen na dan de Eerste Wereldoorlog. Zal corona-onheil de literatuur wel beheersen?

Nicole Lucas

Ook in de jeugdliteratuur heeft Covid-19 zijn opwachting gemaakt. Bas Maliepaard bespreekt in deze Tijdgeest Mijn leven met Niets van Mireille Geus, het eerste corona-kinderboek, over een meisje dat met haar moeder opgesloten zit in een krappe flat.

Het thrillergenre was, zo lijkt het, het eerste waar de nieuwe tijd zijn verhaal deed. Zo verscheen in april Lockdown, van de Britse auteur Peter May, over Londen in de greep van een dodelijk virus. Ironisch genoeg, zo viel te lezen op de site van uitgeverij Penguin Books, bleek het een oud manuscript, in 2005 geschreven, maar toen als te ver gezocht terzijde geschoven. Nu werd het in no-time op de markt gebracht en is het inmiddels ook in Nederlandse vertaling gepubliceerd.

Ook in het minder spannende genre is corona als thema opgedoken, bijvoorbeeld in Summer van Ali Smith. Gerwin van der Werf besprak eind mei al drie coronaromans van Nederlandse auteurs. Hij concludeerde voorzichtig dat de beste pandemieboeken waarschijnlijk nog moeten komen, ‘mogelijk in zonniger tijden’.

Zal het corona-onheil, al dan niet voorbij, inderdaad de literatuur van de komende jaren gaan beheersen? Het antwoord ligt misschien minder voor de hand dan verwacht als je kijkt naar de literatuur die verscheen na de pandemie van een eeuw geleden. Zo werd in The Guardian eerder dit jaar geconstateerd dat, hoewel de Spaanse griep aanmerkelijk meer slachtoffers eiste dan de Eerste Wereldoorlog, het de oorlogsdoden waren die de jaren daarna de overhand hadden, in ieder geval in Engelstalige romans.

Vraag is daarbij ook of we er wel over willen lezen. Of is het een kwestie van; liever niet, in ieder geval nu nog niet?

Lees ook:
De beste coronaboeken moeten nog geschreven worden

Drie schrijvers presenteren een roman dan wel kroniek van het leven in quarantaine. Zijn ze misschien te vroeg al aan het schrijven gegaan?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden