InterviewRemko Vrijdag en Rutger de Bekker

Corona-ellende bracht ex-Vliegende Panters samen: ‘Wat we toen maakten zou nu niet meer kunnen’

Remko Vrijdag (links) en Rutger de Bekker (rechts). Beeld De Parade 2021
Remko Vrijdag (links) en Rutger de Bekker (rechts).Beeld De Parade 2021

Remko Vrijdag en Rutger de Bekker staan deze zomer op de Parade. Het voelt bijna als vanouds, vinden de twee ex-Vliegende Panters. ‘Alleen wat we toen maakten zou nu niet meer werken. Maar de vraag is ook: willen het nog wel maken?’

Ally Smid

Acteurs Remko Vrijdag en Rutger de Bekker, die samen met Diederik Ebbinge cabaretgroep De Vliegende Panters vormden, werken in de Franse Morvan aan de voorstelling The Good & The Ugly die ze vanaf vrijdag spelen op de Parade in Eindhoven. Een interview via zoom.

Hoe zitten jullie daar?

Vrijdag: “We zijn hier met z’n tweeën heel goed bezig. In een bubbel. In een huis met op zolder een piano. Overdag schrijven en repeteren we. En ’s avonds gaat het proces ook gewoon door. Met een wijntje. Heel fijn.”

De Bekker: “We werken best hard, de dagen zijn lang. Het is een voorstelling over deze toch tamelijk bizarre tijd die we doormaken, het gaat van hilariteit naar ontroering en alles daartussenin. We hebben een lied gemaakt over dat wij elkaar weer hebben gevonden doordat voor ons door corona alle werkzaamheden wegvielen. De ellende heeft ons samengebracht.”

Vrijdag: “We doen ook grappige scènes over dingen die we om ons heen horen, die we dan uitvergroten. Zoals een scène over twee Brabantse kassameisjes, twintig later later. Die al grootmoeder zijn op hun veertigste. Die hebben het dan bijvoorbeeld over het vaccineren (zet een Brabants stemmetje op).

Vrijdag: “Hebben jullie je eigen al laten prikken? Ook Pfeiffer/Biotex?”

De Bekker: “Ik twijfel tussen Jansen of Jansen”.

Vrijdag: “En wat doe je dan?”

De Bekker: “Nou Jansen”.

Vrijdag: “Wij doen die van Astrid ­Zeneca.”

Acteur en ‘imitatiekoning’ Remko Vrijdag (49) begon in 1995 samen met acteur/componist Rutger de Bekker (49) en acteur Diederik Ebbinge cabaretgroep De Vliegende Panters. Van 1995 tot 2008 toerden ze met verschillende theaterprogramma’s door het land. Ook maakten ze in die periode twee televisieseries onder de titel ‘Daar Vliegende Panters’. In mei 2008 speelden de Panters hun laatste voorstelling. Vrijdag toerde daarna samen met Martine Sandifort langs de theaters.

Hoe werken jullie? Schrijven jullie alle teksten uit, of improviseren jullie veel?

De Bekker: “Het is een voorstelling van een half uur, waarin we niet improviseren. We schrijven het als een toneelstuk, in scènes, met veel liedjes. Wij gedijen het best bij alles strak vastleggen.”

Vrijdag: “We hebben een verleden met elkaar, we doen stemmetjes die we twintig jaar geleden ook al deden.”

De voorstelling heet The Good & The Ugly, een knipoog naar het trio De Vliegende Panters (zie kader). Wie van jullie twee is The Good en wie The Ugly?

De Bekker (kijkt Vrijdag aan): “Dat lijkt mij wel duidelijk”.

Vrijdag: “Hmm. Rutger speelt de vrolijke, ik de aarzelende, ik ben depressief, rook joints en drink gin-tonics en denk er het mijne van dat we ‘weer open kunnen’, ‘dat de vlag weer uit kan, want we hebben het virus bedwongen’.”

De Bekker: “Iedereen heeft een andere visie op die pandemie, en de een vindt de ander ugly.”

Vrijdag: “Ik zag laatst zo’n optocht van wappies, heel lief, hippieachtig, geen hooligan te bekennen. Interessant vond ik dat, hoe fout zijn zij en hoe goed zijn wij?”

Hoe provocerend wordt het? Jullie zeiden eerder dat Nederland te keurig wordt, dat je steeds meer op je woorden moet passen.

Vrijdag: “Ja, alsof je in een nauwe koker wordt geduwd. Dat is het nadeel van dat woke willen zijn. Tsja, wat we met De Vliegende Panters maakten, zou nu niet meer kunnen en niet meer werken. Maar de vraag is ook: willen we het nog maken?”

Jullie hadden als De Vliegende Panters in 2005 een hit met de tekst ‘We worden bedreigd door de moslims, ja, we zijn bang voor de islam’.

De Bekker: “We maakten dat niet om te provoceren, maar natuurlijk om te laten zien hoe sommigen in dit land over moslims denken. We wilden iets maken wat mensen tot denken zou aanzetten.”

Vrijdag: “Voor onze voorstelling hebben we een scène geschreven over ons ongemak toen we indertijd ongewild in een kwalijk daglicht kwamen te staan. Weet je dat we toen door Geert Wilders op z’n PVV-website werden gezet? Alsof hij trots op ons was.”

De Bekker: “We gingen er toen vanuit dat iedereen de ironie meteen vatte, maar dat was niet zo. Filip Dewinter van Vlaams Blok zei op z’n website: ‘Nederland gaat er zo mee om, zo kan het ook’, en zette ons filmpje online. Pfff.”

Vrijdag: “Je kunt niet zomaar meer met een ironische bril op dingen zeggen, wat altijd onze werkwijze was. Sommige mensen snappen ironie niet. Daar moeten we mee dealen.”

Youp van ’t Hek klaagt er ook over dat hij bepaalde harde grappen niet meer kan maken.

Vrijdag: “Ik denk er toch anders over dan hij. Je moet de tijdgeest verstaan, niet verstarren.”

Hij wil niet zwichten. Hij wil een homo een pisnicht kunnen blijven noemen.

Vrijdag. “Je gaat toch mee met de tijd? Dat doe je toch als mens? Voortschrijdend inzicht noem ik het maar.”

Zonder dat je continu superverantwoord woke bezig bent.

Vrijdag: “Ja, en we willen sowieso niet bij een club horen.”

Snapt iedereen in Brabant eigenlijk wat woke-zijn is?

Vrijdag (op z’n Brabants): “Wo-ke kan niet koke.”

De Bekker (valt in): “Wo-ke? Daar zat ik vroeger bij in de klas. Jij kent haar toch?

Vrijdag: “Weet je wie ik laatst weer tegenkwam? Conspiracy. Die zat toch naast Astrid Zeneca?”

Jullie Brabanderschap is een onuitputtelijke bron van vermaak.

De Bekker: “Dat accent dikken we op de Eindhovense Parade nog even extra aan.”

Vrijdag: “We delen er samen een enorm verleden, al sinds we tieners waren. Maar we zijn natuurlijk niet voor niets vertrokken op ons negentiende.”

De Bekker: “Op de Amsterdamse Kleinkunstacademie zaten we ineens tussen gelijkgestemden, toen zijn we in het westen blijven hangen. We eten nog wel Brabantse worstenbroodjes, die lusten onze kinderen ook, maar zij zijn wel Ajacied geworden. Mijn zoon was drie toen ik hem in een PSV-outfit fotografeerde. Hoe heb je dat kunnen doen, zei hij laatst toen hij die foto zag.’’

Doen jullie ook imitaties? Komt Rutte nog voorbij?

Vrijdag: “Heel even, maar als imitator ben ik eigenlijk wel klaar met hem. Hij mag nu wel gaan. Mark Rutte dus. Dat het iets uithaalt, dat is toch wat je stiekem hoopt met satire als je iemand zo neerzet. Maar het satirische effect is weg, vrees ik. Hij krijgt er alleen maar meer stemmen door. Ik ben trouwens wel zo’n beetje de enige kunstenaar die aan onze premier heeft verdiend, haha.”

De Bekker en Vrijdag zijn van 18 t/m 27 juni te zien op de Parade in Eindhoven en van 13 t/m 29 augustus op de Amsterdamse Parade. Rondreizend festival De Parade is deze zomer anders dan anders in sommige steden. De vertrouwde tenten met optredens zijn er wel, maar bezoekers kunnen niet over het terrein zwerven. In Eindhoven, Den Haag en Utrecht moet je online een Paradepakket kopen van twee voorstellingen en een maaltijd. Artiesten die optreden zijn o.a. Lucky Fonz III, ISH Dance Collective en Het Zuidelijk Toneel. In augustus in Amsterdam is de Parade hopelijk in originele opzet mogelijk. Voor kaarten en info: deparade.nl

Lees ook:
Vrijdag & Sandifort zijn grof, maar blijven binnen de lijntjes

Het vierde programma van Remko Vrijdag en Martine Sandifort onderzoekt de rafelranden van het huwelijk. ‘Voorlopig voor Altijd’ - alleen al de titel verwoordt schrijnend hoe moeilijk het is om met een ander te leven - is een afwisselende voorstelling waarin mensen worstelen met het leven en in het bijzonder met elkaar.

Lees ook:
Youp van ’t Hek: ‘Mensen snappen ironie niet meer’

Tuttigheid viert hoogtij, vindt Youp van ’t Hek. Zijn terugblik op 2020 staat bol van de relativering, belooft hij. Want iedereen neemt alles veel te zwaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden