Unmute Us

Cornald Maas roept op kabinetsleden niet langer uit te nodigen voor premières, popkoepel spreekt van minachting artiesten

Cornald Maas Beeld ANP
Cornald MaasBeeld ANP

Televisiemaker Cornald Maas roept theatermakers op geen kabinetsleden meer uit te nodigen voor premières.

Aanleiding is dat de coalitiepartijen en het demissionaire kabinet volgens hem niet hebben gereageerd op de actie Unmute Us van de evenementensector.

Zaterdag gingen tienduizenden mensen in meerdere steden de straat op uit onvrede over het coronabeleid van het demissionaire kabinet. Ze vinden het moeilijk te verteren dat voetbalwedstrijden en Formule 1-races gehouden mogen worden, met vaak veel publiek, terwijl festivals en concerten nog wekenlang niet mogen doorgaan.

"Even tussentijds een oproepje aan theaterproducenten, toneelgezelschappen, concert- en eventorganisatoren, mede nav nieuwe staaltjes dédain en uitblijven van enige reactie op Unmute Us: op 'n enkele uitzondering na nooit meer kabinetsleden uitnodigen voor premières van eea", schrijft Maas op Twitter.

In een brief die de organisatie achter Unmute Us deze week stuurde, werden tien vragen aan demissionair premier Mark Rutte en de demissionaire ministers gesteld, onder meer waarom festivals pas op 20 september weer eventueel mogen opstarten. Ook wordt gevraagd of demissionair premier Rutte begrijpt dat zijn kabinet "hiermee de geschiedenis zal ingaan als het demissionaire kabinet dat eigenhandig zijn vaderlandse cultuursector de nek omdraaide". De organisatie wil voor het weekend antwoord op de vragen. Komt dat antwoord niet dan dreigen nieuwe acties.

Frustratie

De kunstwereld klaagt al langer over het dedain waarop vanuit Den Haag ogenschijnlijk wordt neergekeken op de sector. Zo ging woensdagavond een filmpje van Chef’Special-zanger Joshua Nolet viraal, die zijn beklag deed over het aanbod dat hij had gekregen vanuit de organisatie van de Dutch Grand Prix om te mogen komen spelen. Terwijl festivals, waar bands als de zijne het van moeten hebben, wegens de coronamaatregelen niet door mogen gaan, komen er volgende week wel tienduizenden bezoekers af op het Formule 1-circus in Zandvoort. Tot frustratie van de cultuursector. Chef’Special, één van de grootste bands van Nederland, mocht best komen optreden op het Formule 1-festival dat geen festival mag heten - maar dan wel voor gratis, een paar toegangskaarten konden er nog wel vanaf.

Het verzoek om voor niets op te treden bij de Formule 1 getuigt van grote minachting jegens de muziekindustrie, reageert voorzitter Frank Kimenai van popkoepel POPnl. “Artiesten zijn vaak de sluitpost op elke rekening, het wordt gezien als een hobby. Deze vraag van de prins getuigt van grote minachting voor een sector die heel hard werkt en de afgelopen anderhalf jaar toch al keihard getroffen is”, aldus Kimenai. “De verhouding tussen de financiële slagkracht en de omvang van de Grand Prix, de grote hoeveelheid huizen die de organiserende prins Bernhard bezit en de flexibiliteit die van artiesten wordt gevraagd is volledig zoek.”

Davina Michelle heeft er wel mee ingestemd voor niets te zingen. Zij vindt het een eer om gratis op te treden bij de Formule 1. Enkele muzikanten, onder wie A Balladeer, roepen Michelle op om zich terug te trekken en zo een heldere boodschap af te geven.

Kimenai vindt het ‘een fundamenteel verkeerd signaal’ wanneer een artiest gratis optreedt, maar zwakt die uitspraak wel enigszins af: “Als je een racefan bent, snap ik wel dat een optreden op deze plek je meer waard kan zijn dan wanneer je dat niet bent.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden