TaalTon den Boon

Contactberoep: een woord dat wordt opgerekt

null Beeld
Ton den Boon

Op 3 maart mogen de meeste mensen met een contactberoep weer aan het werk. Veel lezers zullen contactberoep nu een gewoon woord vinden, maar in feite is het pas kortgeleden ingeburgerd geraakt. Recentelijk troffen Trouw-lezers het woord op 24 maart 2020 voor het eerst in hun krant aan. Vóór maart 2020 werd contactberoep namelijk slechts sporadisch gebruikt in de media. Het is dan ook een niet-coronagerelateerd woord dat voorheen ongebruikelijk was, maar dat dankzij corona geheel ingeburgerd is geraakt.

Vóór 24 maart 2020 heeft contactberoep slechts eenmaal in Trouw gestaan. Dat was op 22 november 1997, toen de krant een conducteur omschreef als ‘contactberoep’. Het woord stond destijds tussen haakjes om duidelijk te maken dat het nieuw of onbekend was. Helemaal nieuw was het trouwens niet, want in de historische krantendatabank Delpher staan twee oudere vindplaatsen, uit 1966 en 1969, waarin contactberoep verwijst naar een ‘tuinder’ (?!) en naar een ‘politieagent’.

Nadat contactberoep in het voorjaar van 2020 courant werd ter aanduiding van een beroepsbeoefenaar die anderen lijfelijk moet aanraken, maakte het in mei 2020 zijn opwachting als trefwoord in Van Dale: ‘be­roep waar­bij je je klant fy­siek aan­raakt, bv. fy­sio­the­ra­peut en kap­per’. Het fysieke aspect uit de definitie is in dit geval in lijn met de oorspronkelijke betekenis van contact. Dat gaat via het Frans namelijk terug op Latijn contactus.

In moderne talen is contact niet meer per definitie fysiek. Dat blijkt uit ‘contact leggen’ en ‘telefonisch contact’. Vandaar dat de overheid zelf op haar website het begrip contactberoep wat heeft opgerekt en er ook rij-instructeur onder rekent, al valt in hun geval te hopen dat ze de fysieke aanraking van cliënten een beetje binnen de perken houden.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden