Review

Concert Baaba Maal verkapte modeshow

Stan Rijven

Amsterdam Roots Festival met Orient Express en Amsterdam Klezmer Band, 20/6 Paradiso, Baaba Maal, 21/6, Melkweg.

Met landgenoot Youssou N’Dour is de Senegalese zanger Baaba Maal de grootste internationale ster van West Afrika. Wist N’Dour eerder dit jaar met een overrompelend optreden in de RAI die status waar te maken, Maal kon zaterdagnacht in De Melkweg nauwelijks hier aan tippen. Als finalist van het elfde Amsterdam Roots Festival stelde hij teleur in een concert dat meer weg had van een revue in de gedaante van een modeshow. In veelkleurige gewaden betraden om beurten zijn musici het podium, deden hun ding en verdwenen weer in de coulissen. Dieptepunt vormde een percussionist die al drummend tijdens een flauwe ontkleedscène zijn garderobe kwam showen. Ondertussen hitste Baaba Maal al klappend en dansend de zaal op, en liet zijn gouden keel spaarzaam galmen. Dit alles voor een opgeklopt circus waarin hij zijn ware kwaliteiten als charismatisch bandleider verloochende. Ook de rest van deze Africa Night ontbeerde sfeer. Waar De Melkweg voorheen in alle zalen als een mondiale bijenkorf gonsde, dwaalde je nu door nagenoeg lege gangen. Uiteraard was de gelijktijdig gespeelde wedstrijd Nederland-Rusland hier mede debet aan.

Dat het ook anders kon bewees de thema-avond ’Istanbul meets Amsterdam’ vrijdag in Paradiso. Terwijl in de catacomben Turkije-Kroatië op groot scherm werd vertoond, ontrolde zich daarboven een andere Balkan ontmoeting. Tegen het fraaie decor van een met bomen vol geplant podium speelde de Amsterdam Klezmer Band op het scherpst van de snede. Haar gekruide mix van Jiddisch en Balkan repertoire, met gewaagde improvisaties voor blazers, contrabas en accordeon behoort tot de internationale top. En tuimelde daar nog eens overheen in de ontmoeting met het electro-trio Orient Expressions uit Istanbul.

Deze grenzeloosheid op muzieknoten belijdt het Amsterdam Roots Festival in voetnoten. Verspreid over vijf locaties en evenzoveel thema’s, is het eens pionierende festival teveel tot een lappendeken geworden. Wie voor de ’Sufi Night’ in het Tropentheater koos moest de ’Africa Night’ laten lopen, tijdens de Balkan avond miste je weer de ’Fuego latino’ elders. Hopelijk biedt de toekomstige samenvoeging van Stadsschouwburg en Melkweg uitkomst, want dan kunnen alle versnipperde activiteiten onder hetzelfde dak plaatsvinden en voor het noodzakelijke festival-surplus zorgen. Laat onverlet dat de door een subsidiekorting bedreigde aftrap in het Oosterpark moet blijven bestaan. Juist met Roots Open Air laat de hoofdstad zien waar ze haar wortels heeft liggen: niet in de kreet ’I Amsterdam’ maar in de leuze ’We Amsterdam’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden