KleinkunstWinnaar

Complotdenkers, stikstof en de zelfhulpindustrie: daarmee win je de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival

Lotte Velvet wint de dubbel: de AKF Sonneveldprijs én de AKF Publieksprijs
 
 Beeld Anne van Zantwijk
Lotte Velvet wint de dubbel: de AKF Sonneveldprijs én de AKF PublieksprijsBeeld Anne van Zantwijk

Met de apocalyptische show 'Ondergrond' won Lotte Velvet maandagavond de tot vier keer toe uitgestelde finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2020.

Ivo Nieuwenhuis

Kleinkunstenaar en forensisch psycholoog Velvet sleepte zowel de AKF Sonneveldprijs als de publieksprijs in de wacht. De Shaffy Cheque, een aanmoedigingsprijs voor het meest veelbelovende kleinkunsttalent, ging naar woordkunstenaar Luan Buleshkaj.

De finale was vanwege de gedeeltelijke lockdown slechts voor dertig personen toegankelijk. Zo'n vierhonderd mensen volgden het programma thuis via een livestream, waaronder uw verslaggever. Presentator Raoul Heertje memoreerde aan het begin nog maar even hoe bijzonder het was dat de artiesten überhaupt voor een livepubliek mochten optreden: 'Dat gebeurt nauwelijks momenteel.' Hij werd er helemaal sentimenteel van.

Overtuigend

Winnares Lotte Velvet (36) speelde misschien niet de meest strakke, maar zeker wel de prikkelendste voorstelling van de avond. Als enige van de drie finalisten wist ze de actuele coronasituatie overtuigend in haar act te verwerken, met onder meer een mooi lied over complotdenkers: 'Noem me pyromaan'.

De rode draad in Velvets verhaal was haar verstoorde band met de wereld, die ze treffend vergeleek met een stukgelopen liefdesrelatie. Dit vormde een mooie kapstok voor kritische uithalen naar onder meer de stikstoflobby en de zelfhulpindustrie. De jury meende dat ze hiermee soms iets te dicht langs het moralisme scheerde. Maar een grotere valkuil lijkt Velvets neiging om teveel tegelijk te willen. De veelheid aan personages en theatrale vormen zit de helderheid van haar programma soms in de weg.

De laureaat van de Shaffy Cheque, Luan Buleshkaj, moest het vooral van zijn authenticiteit hebben. De act van het half-Kosovaarse straatschoffie uit Amsterdam-West, compleet met voetbalshirt en badslippers, werkte verfrissend binnen de keurige setting van het festival. Begeleid door gitarist Yassine Belghanch, maakte Buleshkaj indruk met uit het leven gegrepen verhalen over zijn permanent onrustige vader en een schizofrene jeugdvriend, gebracht in de vorm van spoken word-achtige performances.

Braafjes en bij vlagen voorspelbaar

Het duo Beth & Flo (Elsbet Remijn en Claudette Verhulst) vormde de verliezend finalisten. De twee aan het Koninklijk Conservatorium opgeleide pianisten speelden een muzikaal en technisch sterk programma, dat helaas ook nogal braafjes en bij vlagen voorspelbaar was.

Hoewel de jury erg te spreken was over het niveau van de finalisten, merkte ze ook op dat het allemaal wel wat avontuurlijker had gemogen, zowel qua inhoud als qua vorm. Die wijze raad kunnen de jonge makers in hun oren knopen voor als ze, hopelijk binnen afzienbare tijd, weer voor volle zalen mogen spelen.

Lees ook:

Bredaas duo brengt een glimlach in de stad

Nu de wereld van de kleinkunst ook op zijn gat ligt,maken twee vrouwen straattheater in Breda.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden