Opinie

Commotie op de Rommeldamse heide

'Men boomt mij dwars', moppert Olivier B.Bommel wanneer hij lekke banden oploopt door een serie kopspijkers. De typische Toondertaal heeft schrijfster Coot van Doesburgh gekoesterd in de familiemusical 'De trullenhoedster', naar het veertig jaar oude verhaal van Marten Toonder. Op zijn beroemde zelfingenomen toon bromt B.Bommel: 'Een heer van stand / keert zich faliekant / tegen onrecht en verdrukking / (..) want hij houdt niet van mislukking.' Dat het vooral door de listen van de slimme Tom Poes komt dat deze heer niet in al te grote problemen komt, blijkt ook uit 'De trullenhoedster' van Opus One.

Acht jaar geleden speelde dit dansante gezelschap deze voorstelling al, en nu, na Toonders overlijden gaat de productie in reprise.

Frans Mulder is een voorbeeldige heer Bommel: geen spatje geschmier bij deze cabareteske acteur. Maaike Widdershoven is een fijnzoete, popperige juffrouw Doddel en Frans Schraven speelt net als in de eerste versie de wijze Tom Poes met een koddig kattenloopje en letterlijk veel hoge pas de chats.

Schraven deed ook de choreografieën, al is er dit keer helaas relatief weinig te dansen. In de klassiek getinte muziek van Ton Scherpenzeel klinken flarden menuet, tango en zigeunerelementen. Warme muziek, die past bij de sympathieke sprookjessfeer in beeld en tekst.

Het musicalscript volgt de literaire strip vrij letterlijk, haast fantasieloos. Er had wel wat meer moeite gedaan kunnen worden om de volwassen strip om te werken tot een volwaardige familiemusical, zoals het aangekondigd staat. Voor kinderen is het tamelijk ingewikkeld, ook al legt Tom Poes een enkele keer uit wat er tussen de complex sprekende personages gaande is.

Het verhaal: plots verschijnt er een poort op de heide van Rommeldam en daarachter verdwijnen bijna alle mannen, terwijl er een wulpse jongedame rond die poort haar trullen traint. Trullen? Ja, trullen: een onooglijke diersoort, een soort mix van hond en zwijn. Met slimme tovenarij, droeselkruid en ondanks de bemoeienis van heer Bommel komt het toch allemaal weer goed. De patserige mannen die in trullen veranderd waren, worden weer mens, nou ja olifant, nijlpaard of wat ze daarvoor ook waren.

Maar dat gebeurt niet voordat de Rommeldamse vrouwen ontdekt hebben dat hun mannen niet te vertrouwen zijn. Is alle commotie op de hei toch ergens goed voor geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden