Filmrecensie

Clint Eastwood oogt in ‘The Mule’ nog steeds cool en relaxed

De staalblauwe ogen van de 88-jarige acteur zijn wat grijzer geworden, maar zijn blik is nog opvallend helder.

The Mule
Regie: Clint Eastwood.
Met Clint Eastwood, Dianne Wiest, Alison Eastwood, Bradley Cooper, Laurence Fishburne, Michael Peña en Andy Garcia. 
★★★☆☆

De 88-jarige Clint Eastwood flikt het toch nog een keer: geheel op eigen kracht een nieuwe film maken. Het betekent dat hij niet alleen regie en productie voert over ‘The Mule’, maar ook de hoofdrol voor zijn rekening neemt. In Hollywood is er vooralsnog niemand die hem dat op die leeftijd nadoet.

Het zou best eens zijn zwanenzang kunnen zijn. Het thema is er naar: in The Mule is Clint een man van bijna negentig die zich tegenover zijn ex-vrouw, dochter en kleindochter niet zo goed heeft gedragen. Hij heeft werk altijd vóór familie laten gaan en was leuker gezelschap voor vrienden en collega’s dan voor zijn naasten. Terugkijkend op die puinhoop vraagt hij om vergiffenis en stuurt hij aan op verzoening.

Het draait allemaal om Earl Stone, een oude leliekweker die in de financiële problemen zit en daarom een baantje als koerier accepteert. De film is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, verschenen in New York Times Magazine. 

Earl weet aanvankelijk niet dat hij als koerier een belangrijke schakel wordt in een Mexicaans drugskartel. Op een gegeven moment begint het hem wel te dagen, maar hij laat het zo, besluit het spel mee te spelen. Hij verdient er goed aan. Hij kan een nieuwe wagen kopen, zijn kleindochter wat toeschuiven en de veteranenclub helpen. En zo zit de oude Clint zingend achter het stuur van een pick-uptruck, volgeladen met cocaïne. 

Oorlogsveteraan

Clint heeft er duidelijk schik in om de antiheld te spelen, zoals hij in het verleden zo vaak deed. Denk aan de schietgrage, vuilbekkende politie-inspecteur in de Dirty Harry-reeks of aan de vele westerns, oorlogsfilms en politiefilms waarin hij de viriele macho speelde. In The Mule speelt hij met de bekende laconieke humor de politiek incorrecte opa. Als hij een Afro-Amerikaans gezin met een lekke band in de berm ziet staan, gaat hij de familie wel helpen, maar niet zonder er ‘negro folk’ uit te floepen. Over de Mexicanen met wie hij werkt, zegt hij dat ze allemaal op elkaar lijken. In een wegrestaurant leert hij diezelfde Mexicanen ‘the best pulled chicken in the world’ eten, zoals een Afro-Amerikaan in de recente Oscarwinnaar ‘Green Book’ een lesje kreeg in gefrituurde kip.

Er was een tijd waarin Eastwoods films synoniem waren voor conservatief, gewelddadig, racistisch en seksistisch. In The Mule lijkt hij met dat imago te spelen. Was hij in ‘Gran Torino’ nog een oorlogsveteraan die boos was op de wereld, in The Mule is hij een oude Korea-veteraan die zijn leven voor zijn dood nog een wending probeert te geven. Het levert een nogal melodramatische scène op bij het sterfbed van zijn ex-vrouw, gespeeld door de innemende, 70-jarige Dianne Wiest, die hem best snel vergeeft. 

Hetzelfde geldt voor zijn dochter, gespeeld door Eastwoods eigen dochter Alison Eastwood. Het zijn vrouwen met kleine, onderbelichte bijrolletjes, terwijl Clint als vanouds in het volle licht staat. Zijn staalblauwe ogen zijn wat grijzer, maar zijn blik is nog opvallend helder. Hij loopt langzaam en een beetje wankel, maar hij oogt nog steeds cool en relaxed. Een man die zijn rol onderzoekt maar ook weet hoe hij met dingen wegkomt.

Filmrecensies 

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden