In memoriamChristopher Plummer (1929-2021)

Christopher Plummer (1929-2021) vond The Sound of Music aanvankelijk maar ‘suikerzoete troep’

Christopher Plummer samen met Julie Andrews tijdens een vertoning van The Sound of Music in 2015 om het vijftigjarige jubileum van de film te vieren. Beeld Chris Pizzello/Invision/AP
Christopher Plummer samen met Julie Andrews tijdens een vertoning van The Sound of Music in 2015 om het vijftigjarige jubileum van de film te vieren.Beeld Chris Pizzello/Invision/AP

De Canadese Hollywood-acteur Christopher Plummer, die wereldberoemd werd als kapitein Von Trapp in The Sound of Music (1965), is vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn echtgenote raakte hij door een val gewond aan zijn hoofd.

Belinda van de Graaf

Christopher Plummer is het beroemdst van The Sound of Music, maar aanvankelijk vond de theateracteur dat suikerzoete troep. Later leerde hij de geliefde musical alsnog waarderen, en blonk hij bovendien uit in ijzersterke bijrollen.

Omdat The Sound of Music tot de populairste filmmusicals behoort, werden afgelopen weekend tal van memorabele momenten uit de film gedeeld op sociale media, met een centrale rol voor Plummer als de zingende kapitein Von Trapp.

In de film zegt Julie Andrews het kloosterleven vaarwel en geeft als Maria, het zingende kindermeisje, het moederloze gezin Von Trapp een oppepper, waarbij ze – niet onbelang­rijk – het hart van de strikte kapitein verwarmt. Het is een blijmoedig verhaal, vol sprankelende, onvergetelijke muzikale momenten, dat een dramatische wending krijgt als de familie onder vuur komt te liggen van de ­nazi’s in het door oorlog verscheurde Oostenrijk.

Het is nog vrij vroeg in het verhaal als de kapitein in de huiskamer zijn gitaar stemt en Edelweiss aanheft. Het is het moment waarop de weduwnaar samen met zijn zeven kinderen de muziek in zijn leven herontdekt. Plummer begint zachtjes te zingen; een kippenvelscène die later in de film terugkeert, als het lied opnieuw klinkt.

Julie Andrews en Christopher Plummer  in The Sound Of Music. Beeld Hollandse Hoogte / Mary Evans Picture Library Ltd.
Julie Andrews en Christopher Plummer in The Sound Of Music.Beeld Hollandse Hoogte / Mary Evans Picture Library Ltd.

Hij speelde in meer dan honderd films

Toch was Plummer aanvankelijk weinig gecharmeerd van het optreden waarmee hij op 36-jarige leeftijd een legendarische status in Hollywood verwierf. Als Shakespeare-vertolker, die onder veel meer Hamlet en Macbeth op de planken bracht, en die in Engeland voor de Royal Shakespeare Company werkte, noemde hij The Sound of Music ‘suikerzoete troep’. Het karakter van de kapitein vond hij te sentimenteel. De rol achtervolgde hem ook lang als acteur, hij werd altijd geassocieerd met de zingende kapitein. Pas later in zijn leven kon hij de musical meer appreciëren en zei hij dankbaar te zijn deel uit te maken van dit stukje filmgeschiedenis.

Christopher Plummer werd geboren in het Canadese Toronto en groeide op in Montreal, als zoon van een secretaresse en een verzekeringsagent. Hij was de achterkleinzoon van John Abbott, Canada’s derde minister-­president. Plummer noemde die ­familietak in zijn memoires ‘a colony of fading social aristocracy’, die zich vermaakte met tennissen en vogels spotten. Zelf had hij ook een aristocratische uitstraling, die hem van pas kwam bij de vertolking van de gereserveerde Von Trapp, maar ook bij een optreden als de Romeinse keizer Commodus in The Fall of the Roman Empire, een historisch epos uit 1964, bevolkt met een hele sliert steracteurs – Omar Sharif, Sophia Loren, die tijd.

Plummer de aandacht trok als de empatische psychiater

Via het theater – Plummer wilde eigenlijk concertpianist worden, maar werd als scholier verliefd op het theater – kwam hij op Broadway en West End terecht en uiteindelijk in Hollywood, waar hij in meer dan honderd films speelde. Anders dan op het toneel, waar hij tal van hoofdrollen vertolkte (van King Lear tot Julius Caesar), glorieerde hij in Hollywood vooral in bijrollen. In de weerwolffilm Wolf assisteerde hij Jack ­Nicholson. In Terry Gilliams’ scifi Twelve Monkeys stond hij Bruce ­Willis en Brad Pitt terzijde.

Mooi was ook zijn optreden in A Beautiful Mind, waarin Russell ­Crowe het wiskundegenie speelde, maar Plummer de aandacht trok als de empathische psychiater.

Plummer en Ewan McGregor in Beginners Beeld
Plummer en Ewan McGregor in Beginners

Actrice ­Kathy Bates nam afgelopen weekend misschien wel het roerendst afscheid van Plummer, haar tegenspeler in de Stephen King-verfilming Dolores Claiborne. ‘Good night, sweet prince’, schreef ze op Twitter, het slot van Hamlet indachtig, ‘and flights of ­angels sing thee to thy rest.

Minder is meer

Plummer, een knappe, gracieuze verschijning met een mooie, sonore stem, leek als acteur het adagium ‘minder is meer’ te huldigen. Zijn spel was ingetogen en dat bleef zo tot op hoge leeftijd. Een van zijn mooiste rollen vertolkte hij in Mike Mills Beginners als Hal, de oude museumdirecteur die pas na de dood van zijn vrouw aan zijn volwassen zoon opbiecht dat hij homoseksueel is en daar ook naar gaat leven. Hal trouwde in 1955, toen homoseksualiteit in Amerika nog een geestesziekte heette. Plummer was 82 jaar toen hij voor dat optreden de Oscar voor beste bijrol ontving, de oudste Oscarwinnaar ooit.

Ook verving Plummer nog niet zo lang geleden de in opspraak geraakte Kevin Spacey in Ridley Scotts All The Money In The World. De rol van oliemagnaat J. Paul Getty, die ooit de rijkste man ter wereld heette, leverde hem op 88-jarige leeftijd zijn laatste Oscarnominatie op. Plummer – die op dat moment zeven decennia aan acteerervaring achter de rug had – speelde de mil­jardair verrukkelijk, als een kille, vrekkige man. Poker­face op on­eindig, zo’n type.

Christopher Plummer trouwde drie keer en kreeg een dochter, Amanda Plummer, die in de voet­sporen van haar vader trad en actrice werd.

Arthur Christopher Orme Plummer werd op 13 december 1929 geboren in Toronto (Canada) en overleed op 5 februari 2021 in Weston (Connecticut).

Lees ook:

Een film als een perfect sprookje

Een mierzoete film over een gezin zoals het nergens op aarde bestaat. Maar zonder die muziek zou The sound of music een draak zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden