Review

Christina Ricca steelt de show in onderhoudende zedenkomedie

'Love him, hate me', meldt de voice-over laconiek. Aan het woord is de 17-jarige Dedee ('die geen hart van goud heeft en dat in de loop van het verhaal ook niet zal krijgen'), net nadat ze de minnaar van haar homoseksuele halfbroer op slinkse wijze het huwelijk in heeft gelokt. 'Homo's are simply better looking than straight guys and a lot cleaner', zegt Dedee.

In de platinablond-gebleekte gedaante van actrice Christina Ricci is 'bad girl' Dedee de duivelachtige tegenhanger van 'Clueless'-tienerster Alicia Silverstone. Even rap van tong, maar white trash in plaats van 'Beverly Hills', sarcastisch in plaats van naïef, en uit op ruzies in plaats van romances. Het is een rol die de intelligente Ricci op het romige lijf geschreven is. De piepjonge maar zeer volwassen actrice die op negenjarige leeftijd debuteerde tegenover Cher in de film 'Mermaids' en daarna roem verwierf als de ondoorgrondelijke, sadistische dochter van de onaangepaste Addams Family, heeft in de afgelopen tien jaar tegendraadsheid tot haar handelsmerk gemaakt. Of ze nu de onhandelbare puberdochter uithangt in 'The ice storm' of het gewillige vriendinnetje in 'Buffalo 66', haar licht hautaine uitstraling kweekt altijd het vermoeden dat ze er het hare van denkt en dat ze dat lekker voor zich zal houden. Zelf schept ze er behagen in om in interviews zoveel mogelijk incoherente, incorrecte uitspraken te doen, zoals dat ze van rood vlees houdt en van bont, en dat het toch heel natuurlijk is om seks te hebben met familieleden. Waarna ze die uitspraken trouwens even openbaar weer betreurt met het excuus dat 'het soms net is alsof ze aan de ziekte van Gilles de la Tourette lijdt'.

De cynische voice-over van Ricci is een belangrijke maar niet de enige attractie van 'The opposite of sex', een onderhoudende, hippe zedenkomedie tegen het gezin als hoeksteen van de samenleving, waarin tiener Dedee zwanger raakt, met de minnaar van haar broer trouwt, per ongeluk haar ex vermoordt en uiteindelijk haar kind bij broerlief achterlaat. Lisa Kudrow (Phoebe in de tv-serie 'Friends') is al even grappig als de geremde, bozige, aangetrouwde zuster Lucia. En Johnny Galecki (beter bekend als Darlene's goedmoedige vriendje David in de tv-komedie Roseanne) schittert als de malicieuze supernicht Jason die bereid is tot al wat God verboden heeft om zijn met Dedeee en haar halfbroer gedeelde minnaar terug te winnen.

De aaneenschakeling van politiek incorrecte one-liners en cynische voltreffers maken 'The opposite of sex' tot een verbaal spektakel dat Amerikanen misschien zal shockeren, maar hier in Europa gewoon goed is voor anderhalf uur filmplezier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden