Christianne Stotijn ’Ik wil weten wat ik zing’

Christianne Stotijn (1977), mezzosopraan. (Trouw)Beeld www.marcoborggreve.com

Christianne Stotijn (1977), mezzosopraan.

Waar staat uw boekenkast?

„Hier beneden heb ik een kleine werkruimte met boeken. Daar bekijk ik altijd wat ik ga lezen. Maar boven liggen ook veel boeken los, want daar woon ik en daar lees ik.”

Als u tenminste thuis bent

„Als zangeres ben ik inderdaad bijna voortdurend op reis, altijd onderweg naar optredens. Ik ben dus vaak aan het inpakken in plaats van aan het lezen. Voor echt veel lezen is thuis nu eenmaal weinig rust, al lees ik wel altijd even voor het slapen gaan. Morgen ga ik naar Parijs met de Thalys. Dan kan ik heerlijk in de trein lezen.”

Wat gaat er mee?

„’De Idioot’ gaat mee in de trein. Van Dostojevski. Een roman is heerlijk om mee te hebben. Maar ’Romantiek’ van Safranski gaat ook mee. Hij beschrijft het tijdperk van Schlegel, Tieck, Novalis, Fichte, Schelling, Eichendorff en E.T.A. Hoffmann.”

Nog meer favorieten?

„Ik ben veel met Russisch bezig, gedichten vooral. Dat heeft te maken met de stukken die ik zing. Die inspireren mij tot lezen. Ik wil weten waarover ik zing en ga er graag helemaal in op. Voor mijn favorieten kom ik toch steeds weer terug op Rilke. Zijn briefwisselingen, bijvoorbeeld. Maar ook Konstantin Paustovski met ’Verre Jaren’ en ’De Elzenkoning’ van Michel Tournier zijn fantastisch. Die laatste heeft een bepaalde absurditeit en luguberheid. Ook een prachtig, dik boek is ’Natasja’s Dans’ van Orlando Figes, over de geschiedenis van de Russische cultuur.”

Wat komt uw kast niet in?

„Arnon Grunberg. Daar ben ik absoluut niet door geraakt. En Coelho. Ondanks dat hij mooie verhalen schrijft, vind ik zijn boeken voorspelbaar,steeds gericht op een groot publiek. Prima, maar ik vind het boeiender om een uniek en onvoorspelbaar verhaal te lezen van bijvoorbeeld Boelkakov. ”

Wat staat er nog op de leeslijst?

„Ik ben nog niet toe gekomen aan ’De meester en Margarita’ van Michail Boelgakov en ook aan Fernando Pessoa met ’Het boek der rusteloosheid’ hoop ik binnenkort te kunnen beginnen. Verder wil ik ’De grote vrouw’ van Meir Shalev nog heel graag lezen.”

Doet u wel eens boeken weg?

„Dat gebeurt heel vaak. Of, nou ja, regelmatig. De meeste boeken wil ik wel houden, maar sommige boeken die ik gelezen heb geef ik met alle plezier weg aan iemand waarvan ik denk dat het boek bij die persoon past.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden