Chrétien Breukers ’Lezen is meestal werken’

Chrétien Breukers (1965) is dichter en redacteur. Breukers is oprichter en eigen baas van uitgeverij en weblog De Contrabas.

Wat bent u momenteel aan het lezen?

„Ik doe sinds kort ook recensies op mijn weblog. Daarvoor heb ik drie planken vrijgemaakt met nieuw binnengekomen werk. Nu lees ik het debuut van A.H.J. Dautzenberg, de nieuwe Giphart, Menno Wigman met ’Red ons van de dichters’ en het verzameld werk van C. Buddingh’.”

Wanneer en waar leest u?

„Ik lees de hele dag door. Sinds kort heb ik een e-reader en ik moet zeggen: dat leest prettig. Het bespaart bovendien ruimte. Voor je het weet groeit het hier dicht. ’s Avonds lees ik het meest, vaak aan tafel. Ik vind het wel jammer dat lezen voor mij echt werken is geworden. Tegen het lezen van manuscripten – ik krijg er twee per dag binnen – kan ik echt opzien. Daar staat tegenover dat zo’n boek als dat van Dautzenberg mij weer veel plezier verschaft. En als ik de boeken lees van mijn favoriete schrijver Bohumil Hrabal, vergeet ik zelfs dat ik lees. Zijn stijl is ongeëvenaard.”

Wat is de tendens in uw kast?

„Ik heb voornamelijk poëzie. Maar de boeken van mijn vriendin staan hier ook, en bij haar is het meer Duitse literatuur en kunst.”

Hoe verklaart u die tendens?

„Toen ik zestien was werd ik door de poëzie gegrepen. Ik weet dat nog precies. Ik zat in de bus, het was slecht weer en ik las het gedicht ’Zwerversliefde’ van A. Ronald Holst. Dat nam me zo in beslag dat ik helemaal vergat uit te stappen. Maar ik wist: dat dichten, dat ga ik ook doen.”

Heeft u wel eens een boek gestolen?

„Ja, bij boekhandel Willems in Weert.”

Dat is niet zo netjes van u.

„Nee, maar meneer Willems kan het komen halen want ik heb dat boek nog steeds. Het is het ’Verzameld werk’ van Pierre Kemp. Later heb ik nog eens iets proberen te stelen bij Willems, maar die poging heb ik gestaakt omdat ik het idee had dat ze me doorhadden.”

Wat is uw favoriete boek?

„’Total fears’ van Hrabal. Daarin legt hij in brieven verantwoording af over zijn leven. Een prachtig egodocument.”

Dierbaarste boek?

„’Averechts’ van Gerrit Komrij overleeft hier alle kastzuiveringen. Ik heb er ook in zitten schrijven toen ik achttien was: ’Helemaal mee eens!’. Komrij was mijn eerste gids in het kritisch denken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden