Review

'Chicago': niet alleen de leukste maar ook de veelzijdigste musical

Zondag werd het overtuigende bewijs geleverd voor het bestaansrecht van een tweede theater waar, net als in Scheveningen, louter musicals gepland staan. De ingrijpend verbouwde en tot Beatrix-Theater omgedoopte Jaarbeurscongreszaal in Utrecht werd in gebruik genomen met de première van de musical 'Chicago'. Dat is een van de mooiste en veelzijdigste musicalproducties van dit moment en zeker de leukste, ook in deze Nederlandse versie. Die geldt als een nieuw hoogtepunt in onze toch al zo rijke musicaltraditie.

Frank Verhallen

'De andere musical' meldden de advertenties in de weken voor de première met reden. Nadat we de afgelopen decennia vooral kennismaakten met nieuwe volledig doorgecomponeerde musicals vol dramatiek en technische trucs, maakt 'Chicago' een ferme stap terug naar de traditie. De musical is, hoewel hedendaags vernuftig door de moderne vormgeving, ouderwets breed van aanpak en tijdloos luchtig van thematiek en toon. Dat maakt 'Chicago' tot een humoristische en dynamische musical waarin de disciplines moderne dans, jazzmuziek en komisch spel perfect met elkaar in balans zijn.

Pia Douwes en Simone Kleinsma spelen de energieke hoofdrollen en bewijzen daarmee hoe veelzijdig hun talent is. Douwes oogt opwindend en is de betere danseres; Kleinsma acteert koddig (tot op het randje) en is de beste comediènne. Maar beiden geven optimaal glans aan hun rollen als vrouwen die hun man en minnaar vermoordden, in de gevangenis belandden en sindsdien geen middel onbenut laten om weer zo snel mogelijk vrij te komen.

Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, die in de jaren twintig en veertig de basis vormden voor een komisch toneelstuk en een film en die in 1975 tot musical werden verwerkt door Fred Ebb & John Kander, makers van onder meer 'Cabaret'. 'Chicago' was niet erg succesvol, verdween na twee jaar alweer van Broadway en keerde er, volledig vernieuwd, pas in 1996 terug. Maar toen met ongekend succes.

Vereisen de zware rollen van Douwes en Kleinsma zowel zang- als acteer- als danstalent, dat geldt ook voor de rol van slinkse advocaat, vertolkt door de zeker zo veelzijdige Stanley Burleson. Helaas wordt op zijn danstalent slechts een matig beroep gedaan. Burleson speelt met verve, zij het dat het allemaal nog net iets gladder en karikaturaler mag. Ook de rol van zangeres Marjolijn Touw moet nog aan zeggingskracht winnen. Zij speelt de corrupte vrouwengevangenisdirectrice, die gezien haar seksuele geaardheid graag haar diensten aanbiedt ('Lik je in bij mamma, dan likt mamma jou'). De vijfde hoofdrol is voor Serge-Henri Valcke die de bedrogen echtgenoot van een van de vrouwen speelt. De ervaren komedie-acteur geeft die rol als sul perfect glans.

Naast hen opereert een ijzersterk ensemble van veertien dansers-zangers, in uitdagend zwart gekleed, in bijna elke scène en song actief en, om de symboliek van gevangenschap te versterken, steeds nadrukkelijk op het podium aanwezig. Dat geldt ook voor het uitstekende jazzorkest (met veel blazers) onder leiding van muzikaal leider René op den Camp, die zelf ook een subtiel acteerrolletje vervult. Met elkaar geven hoofdrollen, ensemble en orkest het geheel een ongekende collectieve kracht, waarbij veel te lachen valt. Elk solo- en ensemblelied swingt of spettert, de werkelijk schitterende belichting en visualisatie maken grote indruk en de effectieve, soms zeer speelse bewerking van meester-vertaler Seth Gaaikema stuwt deze Nederlandse versie van 'Chicago' naar nog grotere hoogte.

Hoe lang de productie te zien is en of 'Chicago' een 'open einde'-musical is die in Utrecht speelt zolang er belangstelling is, laat het Van den Ende-concern (nog?) in het midden. Maar je gunt het deze voorstelling en haar publiek van harte.

'Chicago' speelt van dinsdag t/m zondag om 20.00 uur. Op zondag is er ook een middagvoorstelling (15.00 uur). Reserveerlijn: 0900-3005000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden