Recensie

Charlize Theron overtuigt in 'Tully' als uitgeputte moederkloek

Charlize Theron als Marlo, die een nachtoppas cadeau krijgt.Beeld *

Tully
Regie: Jason Reitman
Met Charlize Theron, Mackenzie Davies en Ron Livingston
★★★☆☆

Ze is veertig en staat op het punt te bevallen van haar derde kind. Puffend stuurt ze haar enorme buik de trap af. Marlo weet dat het hele circus binnenkort weer begint: luiers verschonen, borstvoeding geven, kolven en de hele dag het gebrek aan slaap voelen. Ondertussen moet ze ook haar huishouden draaiend zien te houden met man en twee schoolgaande kinderen. Hoe moet dat straks, na haar zwangerschapsverlof, als ze weer aan het werk moet? 

Charlize Theron speelt de uitgeputte moederkloek met laconieke humor. Speciaal voor de rol kwam ze kilo's aan, om met blubberbuik en zwabberende borsten aan het eind van de dag uitgeteld voor de buis te kunnen hangen.

'Tully' is een humoristische midlifecrisis-film met ernstige ondertoon, geschreven door Diablo Cody die tien jaar terug een Oscar won voor 'Juno', waarin Ellen Page een vuilbekkend, zwanger tienermeisje speelde. Cody baseerde haar nieuwe zwangerschapsverhaal op eigen ervaringen. Toen ze zelf een derde kind kreeg, werd haar aangeraden een 'night nanny' in huis te nemen, een vrouw die om 22.00 uur aanbelt, 's nachts voor de baby zorgt en 's ochtends als iedereen heerlijk geslapen heeft, weer vertrekt.

Bekijk hieronder de trailer. De recensie gaat daaronder verder.

Marlo sputtert eerst nog tegen als haar broer haar zo'n nachtoppas cadeau wil doen, maar de 26-jarige Tully, gespeeld door Mackenzie Davies, blijkt een reddende engel. Ze is niet alleen jong en mooi, ze is ook zorgzaam en lief en ze strooit met filosofische en literaire citaten. Er is wel iets vreemds aan deze moderne Mary Poppins in wie Marlo haar jongere ik lijkt te herkennen: een dartele twintiger die uit vrijen gaat en voor wie het leven vol avontuur zit. Marlo verlangt terug naar die tijd, beseft dat dat leven voorbij is en zal iets moeten verzinnen om het weer een beetje leuk te maken.

Verfrissend is het zeker om eens een realistische film te zien over een vrouw in midlifecrisis. Portretten van mannen bij wie onrust en twijfel toeslaan, zijn er te over. Jammer alleen dat in het laatste deel van de film een twist zit die niet helemaal overtuigend wordt uitgewerkt. Marlo had wat dat betreft beter verdiend.

Lees meer filmrecensies op trouw.nl/filmrecensies

Lees ook: We doen lekker niets meer zelf

Moeder Vanja van der Leeden en haar man schakelden een nachtoppas in na de geboorte van hun tweede kind: "Op internet vond ik Night Nanny. Dit gaan we gewoon doen, dacht ik, ik heb slaap nodig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden