Recensie

Chailly's uitvoering van Stravinsky's ballet 'De vuurvogel' was dirigeerkunst op het allerhoogste niveau

Riccardo Chailly tijdens repetities voor Stravinsky's 'De vuurvogel' in Amsterdam.Beeld xx

Klassiek
Concertgebouworkest
Sjostakovitsj, Stravinsky
★★★★

Veertien jaar is hij al weg als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO), maar de chemie tussen Riccardo Chailly en de Amsterdamse musici is er nog steeds. Niet dat er nog veel spelers in het orkest zullen zitten uit de periode van zijn chefschap (1988-2004), maar Chailly's muzikale DNA waart nog rond in de gelederen. Dat moet wel na de spectaculair perfecte uitvoering van Stravinsky's ballet 'De vuurvogel' op donderdag. Het was een gebeurtenis.

Slechts één keer kwam de Milanese maestro na zijn afscheid terug naar zijn oude orkest, en dat was vijf jaar geleden toen hij op grootse wijze Mendelssohns Tweede symfonie aan een verblufte menigte presenteerde. Naar het werk was nog nooit serieus omgekeken door het KCO, en Chailly maakte duidelijk hoe onterecht dat was. In 2013 was hij nog Kapellmeister van het Gewandhausorchester in Leipzig. Inmiddels is Chailly muzikaal directeur van de Milanese Scala en is hij chef bij het Lucerne Festival Orchestra.

Chailly komt alleen naar Amsterdam als hij een programma kan dirigeren met muziek die hij er nog niet eerder deed. En zo'n interessant programma kwam in de vorm van het Tweede vioolconcert van Sjostakovitsj en de complete muziek voor 'De vuurvogel' van Stravinsky. De suite uit dat ballet dirigeerde hij hier al eerder in 1995. Toen was Jaap van Zweden nog concertmeester van het KCO. De tijden zijn werkelijk veranderd.

Nostaglie

Was het nostalgie naar die tijd dat Chailly's 'Vuurvogel' zo denderend aankwam? Zou kunnen, maar zijn aanpak én zijn geloof in het stuk zette niet alleen het orkest in lichterlaaie, ook de zaal explodeerde na afloop. Dit was dirigeerkunst op het allerhoogste niveau. Er zijn weinig maestro's die Stravinsky's muziek technisch zo beheersen als Chailly. Alles klopte - het flemen van de vuurvogel, het vederlichte spel van de prinsessen met de gouden appels, de wagnertuba's van uit de verte op de gang, de enorme samenballing van klank aan het slot waar de spanning magnifiek werd opgevoerd.

De ietwat geserreerde en afstandelijke uitvoering van het vioolconcert van Sjostakovitsj was toen allang vergeten. Violist Vadim Gluzman, spelend met de bladmuziek voor zich, ging voor een koel-virtuoze interpretatie, die zeker interessant was, maar die je (nog) niet echt raakte. Meer van buiten bestudeerd dan van binnen gevoeld. Mooi van een afstandje, maar niet de overdondering van de Stravinsky-uitvoering erna waarin je volledig meegesleurd werd. Het ei dat Chailly en het uitmuntende orkest met deze 'Vuurvogel' legden, was subliem van vorm en uitvoering. Als een uiterst zeldzaam en onbetaalbaar ei van Fabergé.

Lees hier meer muziekrecensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden