Koken met Karin

Ceviche (met tonijn uit blik)

Ceviche (met tonijn uit blik) Beeld Karin Luiten

Eigenlijk was het een geintje. Bart van Olphen wilde na het schrijven van een aantal viskookboeken weleens een boek maken over vis uit blik, maar de uitgever zag het niet zitten. 

De uitgever vond visboeken op zich al heikele business, “want slechts 10 procent van de Nederlanders is überhaupt geïnteresseerd in vis”, maar vis uit blik? Die desinteresse was Van Olphen natuurlijk ook al opgevallen. 

Waarom zijn er in Spanje en Frankrijk volop lekkere blikjes, echt pure kwaliteit, terwijl we in Nederland altijd alleen maar gaan voor het goedkoopste? Onbegrijpelijk, vond hij. Dus begon hij in 2014 het merk Fish Tales, verantwoorde MSC-gecertificeerde vis in blik.

Dat blikvisboek kwam er toch, bij een andere uitgeverij, en is intussen al tien keer herdrukt. Hij vertelt het licht triomfantelijk, en gelijk heeft-ie. Onlangs verscheen het vervolg, dat niet verrassend luistert naar de titel ‘Vis uit blik 2’. “Weet je wat me nu pas is opgevallen?” vraagt Van Olphen, “de hele wereld eet intussen al voor 52 procent kweekvis, maar vis uit blik is altijd wild. Sardines, ansjovis, makreel en tonijn: die worden helemaal niet gekweekt.”

Zelfs zalm in blik is doorgaans wild, om de simpele reden dat kweekzalm vers veel meer opbrengt. Zijn tip: “Blikvis is reuze betaalbaar en handig om altijd op voorraad te hebben, maar geef nou net ietsje meer geld uit voor een echt fijn product. Vooral bij sardientjes en ansjovis maakt het enorm verschil, want dat is puur handwerk om goed schoon te maken. Alleen bij bliktonijn, moet hij toegeven, is het smaakverschil tussen de merken minimaal. “Behalve op de Malediven”, voegt hij eraan toe, “daar staat de fabriek meteen in de haven, dat proef je wel.”

En wisten we dat ze daar wel 150 kilo vis per persoon per jaar eten, tegen wij in Nederland maar 10 kilo? Zijn belangrijkste boodschap: koop geen foute tonijn uit blik.

Vandaag een klassieker uit het boek: ceviche. Hoewel het recept in het boek natuurlijk niet zo heet, want bij echte ceviche wordt rauwe vis supersnel gegaard in limoensap, terwijl we hier tonijn uit blik gebruiken, die al gaar is. Hoe u het ook noemt, het is heerlijk en snel klaar. 

Zelf maken voor 4 personen

2 blikjes witte albacore tonijn in olijfolie (à 200 g)
1 rode ui
5 limoenen
1 avocado
1 miniblikje mais (à 75 g)
1 groene chilipeper
1 bosje koriander
extra vergine olijfolie
zout & peper (molen)

Pel de ui en snij in dunne ringen. Pers 4 limoenen uit en laat de ui er minstens 20 minuten in marineren. Rasp de andere limoen eerst boven een kom, pers daarna uit. Snij de avocado in blokjes, meng meteen erdoor tegen het bruin worden. Spoel de maiskorrels af en laat uitlekken, hak de chilipeper (zonder zaadjes) fijn. Doe allebei in de kom. Voeg ook een scheut olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Schep de ingelegde rode ui erdoor, proef! Verdeel de salade over 4 borden. Laat de bliktonijn uitlekken en breek in stukken. Leg voorzichtig boven op de salade. Besprenkel het geheel met nog wat olijfolie en bestrooi met korianderblaadjes.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden