FILMRECENSIE

Cécilia Vos is fotogeniek en kan nog acteren ook

Cécilia Vos en Teun Stokkel in ‘Gips'. Beeld
Cécilia Vos en Teun Stokkel in ‘Gips'.

Gips
Regie: Janneke van Heesch.
Met Cécilia Vos en Teun Stokkel.
★★★☆☆

Belinda van de Graaf

Fitz is twaalf jaar en heel boos. Haar ouders zijn net gescheiden. Liefde? Wat betekent dat nog? Maar als Fitz met haar verwonde zusje en haar ouders een dag lang in het ziekenhuis vertoeft en daar de 15-jarige Adam ontmoet, begint ze voor het eerst zelf iets te voelen.

Anna Woltz beschreef de avonturen van Fitz en haar ziekenhuisvriendje in 'Gips' dat twee jaar geleden werd bekroond met de Gouden Griffel voor het beste kinderboek. En zoals dat gaat met gelauwerde jeugdboeken werd er een tv-serie van gemaakt die vanaf 6 december te zien is op NPO Zapp. Verrassend is dat er uit die tv-serie ook een speelfilm werd gedestilleerd die gisteren de 32ste editie van het Cinekid-festival opende.

Eén lange dag in het ziekenhuis

Het verhaal dat zich gedurende één lange dag in het ziekenhuis afspeelt en langzaam toewerkt naar Kerstavond, loopt best lekker als film. Fitz onttrekt zich aan haar kibbelende ouders door met Adam door het ziekenhuis te dwalen. Ze eten kroketten, ontmoeten een meisje met een nieuw hart en koppelen zelfs een arts en een verpleegster. Kleine sprongen in de tijd worden handig opgevangen door kiekjes van de stad die door de vallende sneeuw witter en witter wordt.

Ook is het duidelijk een film van deze tijd, met een levendige mix van witte en zwarte acteurs. Maar een beetje bravig is het ook allemaal. Dat komt waarschijnlijk omdat tv-regisseuse Janneke van Heesch meer inzet op een goedmoedige familiefilm dan op een coming of age-verhaal van een twaalfjarig meisje.

En dat terwijl hoofdrolspeelster Cécilia Vos echt geweldig is. Twee jaar geleden viel ze al op in 'Grijs is ook een Kleur', de Filmacademiefilm die brons won bij de Studentenoscars. Ze speelde daarin het jongere zusje van een broer die na een zelfmoordpoging terugkeert naar huis. Cécilia Vos is nog jong, maar ze heeft een opvallend fotogeniek naturel, en ze kan nog acteren ook. Een grote belofte voor de Nederlandse film.

Het Cinekid-festival voor de jeugd duurt t/m 28 oktober.

Elke week worden de nieuwst films besproken door onze recensenten. Lees meer filmrecensies in ons dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden