Verkiezingen

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra was de echte talkshowkoning

Hoekstra bij Eva Jinek Beeld
Hoekstra bij Eva Jinek

De debatten gingen misschien ‘niet altijd van een leien dakje’, volgens CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Maar van alle lijsttrekkers verscheen hij het vaakst in talkshows.

Nienke Schipper

“Het lijkt wel of D66-lijsttrekker Sigrid Kaag aan elke talkshowtafel zit”, was een veelgehoorde opmerking tijdens de campagne. En dat klopt ook, maar de echte koning van de talkshows was CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Dat blijkt uit onderzoek van studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij hielden het afgelopen jaar precies bij wie aan welke talkshowtafel zat en waar het over ging.

Vooral sinds 1 januari was het ‘Time to Wop some ass’, zoals te lezen was in de CDA-campagne op sociale media. Toen kwam de verkiezingscampagne echt los en mocht Hoekstra in totaal negen keer aan de talkshowtafel aanschuiven: vier keer bij Op1, één keer bij De Vooravond, één keer bij M en drie keer zat hij bij Eva Jinek op RTL 4. Kaag, Lilian Marijnissen van de SP en Gert-Jan Segers van de Christenunie delen samen de tweede plaats: zij schoven allen acht keer aan. Thierry Baudet, die na de column van cabaretier van Martijn Koning wegliep bij Jinek, zat sinds januari drie keer bij een talkshow.

Er werd vooral gepraat over het coronavirus, maar ook de peilingen kregen veel aandacht, zegt docent en mediawetenschapper Nel Ruigrok. “Het ging niet echt over de inhoud, maar vaker over de campagne. Wie zijn de lijsttrekkers en hoe doen ze het, wie gaat er winnen en wie verliezen? Naarmate de verkiezingen dichterbij kwamen, werd het meer paardenrennen kijken.”

De klacht van politici zoals PVV’er Martin Bosma dat het vooral linkse politici zijn die hun verhaal mogen doen aan de talkshowtafel, is gebaseerd op los zand. Ook dat blijkt uit het onderzoek van de Erasmus-studenten. Over het hele afgelopen jaar zaten politici van VVD en CDA het vaakst bij Op1. Bij de vroege talkshows M en De Vooravond, die elkaar afwisselen, was de PvdA het meest te zien en Jinek en Beau van Erven Dorens ruimden op RTL 4 de meeste tijd in voor Forum voor Democratie en het CDA. Door het hele jaar heen waren politici van zo’n beetje alle partijen tenminste wel een keer te zien in een talkshow.

Wie nog meer?

De studenten van de Erasmus universiteit telden ook de overige talkshowgasten. Nog steeds zijn dat vooral witte mannen. Sinds 2016 is het aandeel vrouwen nauwelijks gegroeid. Toen bleek uit onderzoek van Motivaction dat slechts 30 procent van de gasten vrouw was. Het afgelopen jaar was dat aandeel 33,2 procent.

Iets meer winst is geboekt op het gebied van kleur. Vier jaar geleden bleek uit een telling van Trouw dat slechts 9 procent van de tafelgasten een migratie-achtergrond had. Dat is inmiddels 13,2 procent en komt daarmee meer in de richting van een afspiegeling van de maatschappij waar 14 procent een migratie-achtergrond heeft. Wel zijn het vooral sporters en artiesten die komen praten.

Van de wetenschappers aan tafel het afgelopen jaar was 66 procent man, 34 procent vrouw en had slechts 2 procent een migratie achtergrond.

Het onderzoek is uitgevoerd door studenten media en journalistiek van de Erasmus Universiteit Rotterdam onder leiding van Nel Ruigrok en Dirck de Kleer. Zij baseren zich op de aankondigingen op de sites van De Wereld Draait Door, De Vooravond, M, Op1, Beau, Humberto en Jinek, van 27 februari 2020 tot en met 26 februari 2021. Door (tik)foutjes in de aankondigingen is het mogelijk dat een optreden over het hoofd is gezien. De studenten die meewerkten: Koen Bosma, Michelle Frijters, Milo Hornstra en Nina Koelewijn.

Lees ook:

CDA-leider Hoekstra mist de schwung van een beroepspoliticus

De verwachtingen waren hoog bij het CDA, maar lijsttrekker Wopke Hoekstra staat toch vooral te zwoegen in de arena van de verkiezingscampagne.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden