Review

CD-ROMS

'Een opwindende 3D multimedia-rondleiding door uw lichaam', is dat mogelijk? Het wordt beloofd op de verpakking van de cd-rom 'De Mens 3D'. De gedachten gaan heel even uit naar die science-fiction-film, waarin een tot microscopische proporties verkleinde duikboot met bemanning en al in de bloedbaan van een mens wordt geïnjecteerd en een fantastische reis door het lichaam maakt. Maar helaas, 'De Mens 3D' biedt geen soortgelijke verrassing.

Zelfs louter nieuwsgierigheid naar het inwendige van de mens wordt bij het afspelen van deze cd-rom al gauw in de kiem gesmoord. Neem bijvoorbeeld de 'Embryonale ontwikkeling' die in een video-filmpje aanschouwelijk wordt gemaakt, toch een van de wonderbaarlijkste zaken die (tot nog toe alleen) in het vrouwelijk lichaam kan plaats vinden. In luttele seconden groeit het virtuele embryo uit tot het idem dito kindje dat rijp is om geboren te worden en onderaan het scherm krijg je bij elke gepasseerde maandgrens het bijbehorende normale gewicht en de gebruikelijke lengte ervan opgegeven. Dat getuigt op zijn minst van enige inventieve aanpak en er is ook niets tegen het tonen van een 3D-schaalmodel van baarmoeder met kind. Maar de vormgeving van het geheel is van een dermate onverschrokken lelijkheid, dat dat het ergste doet vrezen voor de andere 3D-filmjes op de cd-rom. En jawel, ook het schematische animatie-filmpje van de geboorte is van hetzelfde laken een pak: als een spaghetti-tang trekken de armen van de zuster (geen lijf te zien) de inzittende uit zijn tijdelijke vervoermiddel (geen lijf te zien).

Deze cd-rom is liefdeloos in elkaar gezet. Niet alleen laat de vormgeving van de 3D-modellen te wensen over, er kloppen meer zaken niet: zo klinkt de vertelstem bij de animaties te gehaast, en het copyright-logo (van een buitenlands bedrijf) staat dikwijls hinderlijk over detail-plaatjes van het interieur van het menselijk lichaam of beelden uit de filmpjes heen geplakt. Bovendien is de 3D-presentatie door middel van video-filmpjes allang achterhaald. Hier ontbreekt voor de cd-rom-gebruiker de interactieve optie om modellen - van de schedel of de ingewanden bijvoorbeeld - met behulp van de muis zelfstandig en in eigen tempo rond te doen draaien. Wat overblijft zijn informatieve encyclopedie-teksten over binnen- en buitenkant van het menselijk lichaam en een hoop begeleidende plaatjes, die helaas van een even goedkope kwaliteit zijn als de beelden uit de 3D-filmpjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden