catalogus

De wereld van de dingen met een stekker laat zich indelen in mannelijke stekkerdingen en vrouwelijke stekkerdingen. Tot de vrouwelijke stekkerdingen reken ik -alle emancipatie ten spijt -het witgoed en de keukenhulpen. En tot de mannelijke stekkerdingen reken ik vrijwel alles wat in de Conrad-catalogus staat.

Conrad noemt zichzelf Europa's grootste postorderbedrijf op het gebied van elektronica en techniek. Het moederbedrijf is Duits, en vanaf de binnenflap van de catalogus blikken ons twee generaties Conrad glimlachend tegemoet. Klaus en Werner zetten het bedrijf voort dat overgrootvader Max in de jaren twintig begon. Toen was het een handvol radio-onderdelen, nu zijn het meer dan 50 000 artikelen die met een volume van 110 miljoen per jaar naar 140 landen verzonden worden. Een stekkerimperium.

En een mannenwereld. Aan huishoudelijke apparatuur doen ze niet. Ze leveren stofzuigers, maar dan alleen van die speciale voor de auto, met zuigmonden en opzetstukken voor moeilijk bereikbare plaatsen. U ziet, met die mannendingen kom je vanzelf in de buurt van de erotica.

Want ergens appelleren al die glanzende en minder glanzende stekkerdingen aan min of meer verborgen lustgevoelens die iets van doen hebben met controle en beheersing. Dit alles natuurlijk onder het mom van doelmatigheid en functionaliteit. Niemand zal het nut bestrijden van navigatiesystemen, scanners of rolluikbesturingen, maar het heeft ook iets geils om 's ochtends je zonnewering per knopberoering snorrend over je terras te laten zakken.

Met dit in het achterhoofd kijk ik met belangstelling naar het hoofdstuk 'Ideas & Design Collection'dat opent met de Speedster-gun: ' de snelheidsmeter voor iedereen'. Hier stelt Conrad intrigerende vragen:

' Wilt u weten hoe snel de auto's aan uw huis voorbij razen of hoe snel een tennisbal geslagen wordt? Geen probleem met de Speedster-gun.' Nu haalt een auto in mijn straatje zelden de dertig kilometer per uur en de kwaliteit van mijn service is zo beroerd dat ik daar liever geen snel heid van gemeten zie, maar desondanks voel ik onmiddellijk een verlangen naar de Speedster-gun. Hij lijkt een beetje op een haardroger, helaas, maar heeft toch ook iets van een revolver. Je kunt hem richten op alles wat beweegt.

En welke vent wordt niet opgewonden van de gourmetbrander, een soort lasapparaatje waarmee je voor de verbijsterende blikken van je gasten de suiker op het dessert kan karameliseren?

Of een lichtpen! Conrad: ' Kent u het probleem? Tijdens een presentatie wordt het licht gedimd en u wilt graag aantekeningen maken. Met onze lichtpen geen probleem, want het gehele plexiglas licht blauw op d. m. v. een LED. Nu kunt u niet alleen een papiertje vinden, maar ook netjes tussen de lijntjes schrijven!' Geil!

Hele werelden gaan open bij de achteruitrijdsystemen, de weerstations en beveiligingssets voor huis en haard. Videobewaking, alarmcentrales, bewegingsmelders, deurbelsystemen met beeldschermen: de totale buitenruimte rond je woning onder controle houden -wat is er mooier dan dat? En dan spreek ik nog niet eens over de radiografisch bestuurde waterval in mijn tuin en de timer-schakelaar voor de sfeerverlichting rond de vijver. Langzaam aan krijgt de snufjesgekte Tatiachtige dimensies. Ik wacht nog op een spanningsregelaar in mijn vrouw. Met afstandsbediening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden