null Beeld

BoekrecensieTip

Caroline Reeders schrijft mooie, intieme schetsjes en observaties over leven met borstkanker

Mooie, intieme schetsjes van Caroline Reeders over leven met borstkanker.

Nicole Lucas

Niet meteen gaan googelen, daar word je niet gelukkiger van, krijgt Caroline Reeders als advies kort nadat ze heeft gehoord dat ze borstkanker heeft. Ze neemt de raad ter harte, maar lezen doet ze de maanden daarna zeker wel: het aanbod aan boeken van (ervarings)deskundigen is groot.

Met U mag even plaatsnemen voegt Reeders, voormalig directeur van Atheneum Boekhandels, daar nu haar eigen verhaal aan toe. Geen diepzinnige, filosofische beschouwingen (Susan Sontag komt er niet in voor), maar mooie, intieme schetsjes en observaties, vanuit wachtruimte en operatiekamer, van onder de scanner en voor de spiegel.

Ziekte brengt Reeders in een nieuw universum. Ze geeft zich eraan over, ze ziet en voelt zich omgeven door goede zorg. Maar ze huivert soms ook voor remedies waar diezelfde zorg op aandringt. Hormoontherapie bijvoorbeeld: ‘Ik moet er niet aan denken nog vijf jaar kanker te hebben’. Of sporten in een revalidatie-klasje: ’Verzusterend sporten met lotgenoten. Het voelt als een nieuw niveau van overgave. Waar ben ik in beland?’ Om vervolgens te concluderen dat haar tegenzin vooral te maken heeft met verzet tegen haar status als patiënt. ‘Ik wil geen kanker meer hebben. Ik wil geen kanker hebben. Ik wil geen kanker gehad hebben.’

null Beeld

Caroline Reeders
U mag even plaatsnemen
Nijgh & Van Ditmar; 174 blz. € 17,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden