In MemoriamCarlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón (1964 - 2020) was de succesvolste Spaanse schrijver na Cervantes

De Spaanse bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón is overleden. Hij stierf op 55-jarige leeftijd in zijn huis in Los Angeles aan de gevolgen van darmkanker. Beeld EPA
De Spaanse bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón is overleden. Hij stierf op 55-jarige leeftijd in zijn huis in Los Angeles aan de gevolgen van darmkanker.Beeld EPA

De Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón brak in 2001 door met zijn bestseller ‘De schaduw van de wind'. Hij overleed vrijdag aan darmkanker.

Sandra Kooke

Het Kerkhof van Vergeten Boeken, midden in Barcelona, niet ver van de Ramblas. Miljoenen lezers over de hele wereld zijn er in gedachten geweest, want daar speelt de openingsscène van ‘De schaduw van de wind’ zich af, de bestseller waarmee de Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón in 2001 in een klap doorbrak. Zafón overleed vandaag op 55-jarige leeftijd aan darmkanker.

In De schaduw van de wind wordt de tienjarige Daniel door zijn vader meegenomen naar het geheime Kerkhof van Vergeten Boeken. Hij mag daar één boek uitkiezen om het van de vergetelheid te redden. Hij raakt zodanig in de ban van het boek dat hij de schrijver gaat zoeken en tal van spannende avonturen beleeft. Zafón leidt de lezer door het Barcelona van de jaren dertig en de jaren zestig.

Het boek, in meer dan dertig talen vertaald, heeft veel betekend voor het toerisme in Barcelona. Een wandeltour langs locaties uit het boek is nog altijd een populaire attractie in de stad. Maar het idee voor het Kerkhof van Vergeten Boeken vond Zafón niet in Barcelona, maar in Long Beach, Californië. Zafón verbleef meestal in Los Angeles.

Het proces van verhalen vertellen

Net als Dan Brown, wiens ‘De Da Vinci Code’ twee jaar later verscheen, schreef Zafón dikke pillen: lekkere pageturners met een snufje spanning, magie en romantiek in een historische setting. In een interview vertelde hij dat hij in zijn boeken het proces van verhalen vertellen wilde onderzoeken. Daarvoor vermengde hij de werkwijze van grote negentiende-eeuwse schrijvers als Tolstoj en Dickens met moderne verteltechnieken, zoals die van de film, aldus de schrijver.

Net als Dan Brown kreeg Zafón, die vier goed ontvangen jeugdboeken schreef voor hij doorbrak met De schaduw van de wind, geen bijzonder goede kritieken van de literair recensenten. ‘Het spel van de engel’, ‘De gevangene van de hemel’ en ‘Het Labyrint der geesten’ vormen een vierluik met De schaduw van de wind, maar haalden nooit de populariteit van het eerste boek. Dat neemt niet weg dat Zafón de succesvolste Spaanse schrijver na Cervantes was.

Lees ook:

Bloedstollend gevaar, onbereikbare liefde

Carlos Ruiz Zafón is een auteur om wie niemand nog heen kan. Zijn nieuwste roman haalt in Spanje een oplage van een miljoen exemplaren, hier in Nederland zijn dat er 225.000. Daarmee breekt deze Catalaanse auteur – die al jarenlang in de VS woont – alle mogelijke records.

De tierelantijntjes van de Tibidabo

Carlos Ruiz Zafón (1965) is een successchrijver: zijn spannende roman ‘De schaduw van de wind’ vindt niet alleen in zijn eigen land Spanje gretig aftrek, maar werd tijdens de Frankfurter Buchmesse ook de hemel in geprezen door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joshka Fischer. Terwijl het boek eerder een ouderwets dan een actueel thema heeft: het laat zien hoe het lezen van literatuur je leven volledig kan gaan bepalen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden