Recensie

Carlo Lucarelli vervlecht gebeurtenissen uit het na-oorlogse Italië fraai door zijn thriller over een dode weduwe

Oordeel: Een prima Italiaanse thriller voor in de koffer deze zomer. Beeld x
Oordeel: Een prima Italiaanse thriller voor in de koffer deze zomer.Beeld x

Hoezo ligt de weduwe, vermoord, zonder kleren, in het liefdesnestje van haar overleden man?

Het is 1953 maar de oorlog is voor rechercheur De Luca nog lang niet voorbij. Toen Mussolini aan de macht kwam, was De Luca politieagent in Bologna en hij bleef dat. Hij schopte het zelfs tot hoofd van de zedenpolitie. Maar na de oorlog kwamen de vragen. De Luca werd op non-actief gesteld, zijn portret kwam in de krant. Een proces kwam er nooit. Wel volgden er bureaubaantjes voor de man die eens de briljantste rechercheur van Italië werd genoemd. Pas acht jaar na de oorlog krijgt hij weer een serieuze opdracht, van de geheime dienst zelfs. Hij moet incognito de moord op de weduwe van een natuurkundeprofessor onderzoeken.

Deze Stefania Cresca is gewurgd aangetroffen in de badkamer van het ‘liefdesnestje’ van de hoogleraar. Twee maanden eerder is hij samen met zijn kleinzoon om het leven gekomen bij een verkeersongeluk. Zijn huwelijk was slecht en hij hield er een appartement op na waar hij zijn minnaressen en zijn vrienden uit de jazzscene ontving.

De Luca begrijpt dat er iets helemaal niet klopt. Wat deed de weduwe daar, twee maanden na de dood van haar man? Sporen wijzen uit dat ze eerst met de hoorn van een telefoon op haar hoofd werd geslagen en daarna gewurgd, maar ze schreef intussen ook nog een stukje op een typemachine en verdronk pas daarna in bad. En waar zijn haar kleren gebleven?

Tekst loopt door onder afbeelding

cover Beeld x
coverBeeld x

In ‘Intrigo italiano’ weet Carlo Lucarelli fraai gebeurtenissen uit het na-oorlogse Italië door het verhaal te weven. Officieel mag de oorlog dan voorbij heten, winnaars en verliezers zijn er nog lang niet overheen. De Koude Oorlog is in volle gang en corrupte politici heersen. Zo komt De Luca er snel achter dat het ongeluk van de professor eigenlijk ook een moord was. Die dader vindt hij snel. Maar wie heeft de nogal onbeduidende weduwe Cresca vermoord en vooral: waarom?

Helaas voor De Luca wordt hij ook nog eens hartstochtelijk verliefd op de minnares van professor Cresca. Alleen: deze mooie Abbessijnse zangeres heeft gevochten aan de kant van de partizanen. En hij heeft met zijn zwarte hemd in de krant gestaan.

Steeds heeft De Luca het gevoel dat er iets niet klopt. ‘Intrigo italiano’ is echt een prima boek voor in de koffer deze zomer.

Carlo Lucarelli
Intrigo italiano
Vert. Carolien Steenbergen
Serena Libri
243 blz. € 18,90

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Lees hier meer boekrecensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden