Filmrecensie

‘Capharnaüm’ zal weinig mensen onberoerd laten

‘Capharnaüm’ is een aanklacht tegen armoede en achterstelling.  Beeld -
‘Capharnaüm’ is een aanklacht tegen armoede en achterstelling.Beeld -

Capharnaüm
Regie: Nadine Labaki
Met Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole
★★★★☆

Ronald Rovers

Als een Libanese ‘Les miserables’, maar met slechts een handjevol hoofdspelers en een categorisch gebrek aan zang & dans, wil Nadine Labaki met ‘Capharnaüm’ de armoede en ongelijkheid in haar land aanklagen. De film, genomineerd voor een Oscar, is een drama met een grote boodschap dat weinig mensen onberoerd zal laten.

De twaalfjarige Zain staat in de openingsscène terecht voor een steekpartij, maar van de weeromstuit klaagt hij zijn ouders aan: ze hadden hem nooit op de wereld mogen zetten. In flashbacks zien we vervolgens de aanloop naar deze bizarre situatie. Als oudste zoon slooft hij dag en nacht om een paar rotcenten binnen te halen. Een jeugd heeft hij nooit gekend, maar dat is nog maar de minste van zijn problemen. Om iets van een bruidsschat binnen te halen wordt zijn jonge zusje uitgehuwelijkt aan een gewelddadige oude man, waarna Zain woedend het huis ontvlucht en op straat gaat leven.

Zigeunerjongen met traan

Wie Zains aanklacht letterlijk neemt – zijn ouders moet het volgens hem verboden worden nog meer kinderen te krijgen – zal behoorlijk fronsend de bioscoop verlaten. Maar Labaki bedoelt het natuurlijk niet letterlijk: de film is geen aanklacht tegen het krijgen van kinderen door mensen die hun opvoeding niet kunnen betalen, maar een aanklacht tegen armoede en achterstelling.

Ook al is Capharnaüm op sommige momenten de filmversie van ‘zigeunerjongen met traan’, het is voor het grootste deel een uitstekend geregisseerde en waarachtige film met een indrukwekkende cast van amateurs. We hebben de rechten van het kind vastgelegd in prachtige verdragen, maar die gelden zo te zien niet in Libanon.

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden