Candela Peña speelt de fanatieke rechter Candela Montes in ‘Hierro’.  Beeld Lumiere
Candela Peña speelt de fanatieke rechter Candela Montes in ‘Hierro’.Beeld Lumiere

De SerieHierro

Canarische crime: spanning en intrige op een afgelegen Spaans eiland

Canarische crime, dat genre kenden we nog niet. Bij het spannende en intrigerende ‘Hierro’ krijg je de smaak wel meteen goed te pakken.

Peter van der Lint

Spaanse series blijken populair. Er worden vaak intrigerende verhalen in verteld , zoals in ‘El embarcadero’, of ze zijn Scandinavisch spannend zoals ‘La casa de papel’ en ‘Élite’. En dan is er nu ‘Hierro’, die intrige én spanning combineert. De serie wordt aangeprezen als Canarische crime. Dat is een genre dat we nog niet kenden. Maar het moet gezegd – het kleinste Canarische eiland El Hierro, zuidelijk van La Palma – leent zich als locatie bijzonder goed voor dit verhaal. Dat komt natuurlijk omdat het afgelegen ligt. Je kunt er alleen per boot komen, en je kunt er dus ook alleen maar per pont weer af. Beperking van bewegingsvrijheid dus, een gesloten gemeenschap. Verder biedt El Hierro een mooi, winderig, kaal landschap met hoge vulkanen en diepe valleien. En de hele tijd de schittering van de zee rondom.

Op El Hierro arriveert de eigengereide Candela Montes, een rechter die vanwege problemen elders in Spanje is overgeplaatst. En die problemen moeten wel heel heftig zijn geweest, want verder weg van het Spaanse schiereiland dan naar El Hierro kun je iemand niet overplaatsen, merkt een eilandbewoner op. Montes heeft een gehandicapte zoon, die vanwege de drukke werkzaamheden van zijn moeder door anderen moet worden verzorgd. Als dat soms door omstandigheden niet lukt, gaat Montes gewoon met de jongen in de rolstoel naar haar werk.

Geen klassieke

Als vreemdeling in een hechte gemeenschap wordt Montes getest en uitgedaagd. ‘Bevalt het eiland u?’, vraagt iemand haar in een van de eerste afleveringen. Montes antwoordt: ‘De vraag is of ik het eiland beval.’ Ze maakt zich niet populair als ze na een moord de belangrijkste verdachte meteen op vrije voeten stelt. Dat is de louche zakenman Díaz, ook al niet geliefd door de eilandbewoners. Díaz’ dochter Pilar staat op het punt te trouwen met Fran. Als de bruiloftsgasten op hem zitten te wachten, vindt een duiker het lijk van Fran in een onderzeese grot. Zo begint een interessant uitgewerkte intrige.

Met Montes en Díaz heeft de serie twee interessante, gelaagde personages in de hoofdrol. Gespeeld door respectievelijk de Spaanse Candela Peña en de Argentijn Darío Grandinetti. Beiden speelden in films van Almodóvar, zij in ‘Todo sobre mi madre’ en hij in ‘Hable con ella’.

Al vanaf de eerste aflevering – er zijn er acht – wordt er gesproken over La Bajada, een soort religieuze processie waarin een Mariabeeld over het eiland wordt gedragen. Deze Bajada vindt eens in de vier jaar plaats, en het is al snel duidelijk dat het verhaal dan een climax zal bereiken.

Bijzonder is dat de serie niet een klassieke whodunit is. Precies op de helft van de serie, na vier afleveringen, wordt het de kijker al duidelijk wie de moordenaar is. Die ­scène, waarin ­opnieuw een moord ­gepleegd wordt, is vooral zo heftig ­omdat je die absoluut niet zag aankomen. Die tweede moord hakt er bij de gemeenschap op El Hierro diep in, en Candela Montes verwijt het vooral zichzelf dat dit tweede slachtoffer valt. Ze wordt er alleen maar fanatieker door.

‘Hierro’ is te zien op lumiereseries.com en op dvd.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden