Review

Call-girl in New York blijft zichzelf trouw

In 1993 maakte de Amerikaanse regisseur Lodge Kerrigan (1964) in het festival-circuit veel indruk met zijn debuutfilm 'Clean, shaven'. In die speelfilm, die maar zestigduizend dollars kostte, maakte hij de kijker op indringende wijze deelgenoot van de angsten van een schizofrene man.

Hans Kroon

Voor zijn tweede film, 'Claire Dolan', kon het talent Kerrigan over een heel wat ruimer budget beschikken. Desondanks bleef hij zichzelf trouw. Nu dompelt hij ons op redelijk overtuigende wijze onder in de paranoïde gevoelswereld van een call-girl in New York.

Claire Dolan (fraai ingetogen gespeeld door Kathrin Cartlidge) is een 27-jarige Ierse vrouw die naar New York emigreerde. Vooral om de peperdure verpleging van haar zieke moeder te betalen, prostitueert ze zichzelf. Wanneer haar moeder komt te overlijden, onderneemt ze pogingen om uit het vak te komen. Dat lukt haar tenslotte, zij het niet zonder slag of stoot.

Zo laat haar pooier (Meany) geen middel onbeproefd om haar aan het werk te houden. Ook heeft Claire heel wat te stellen met een simpele taxi-chaufeur (D'Onofrio) die verliefd op haar wordt. Uiteindelijk triomfeert ze over beide mannen.

Lodge Kerrigan beziet de prostitutie opmerkelijk neutraal. Zijn Claire Dolan doet alles wat haar klanten verlangen, maar weet ook trouw aan zichzelf te blijven. Tegelijkertijd is zij slachtoffer van de mannen en weet ze haar klanten voor haar karretje te spannen.

Die nuchtere kijk op hoerenzaken dreigt verloren te gaan in Kerrigans wat al te consequente vormgeving. 'Claire Dolan' speelt zich van A tot Z af in zakelijke ingerichte, door kil kunstlicht beschenen appartementen die altijd en eeuwig uitzicht bieden op anonieme torenflats.

Zelfs de bijna constant in beeld zijnde klasse-actrice Cartlidge ('Naked' en 'Breaking the waves') gaat vaak verloren in al dat stereotiepe uiterlijk vertoon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden