Vincent Bijlo over zijn conference 'Functie Elders': ‘Ik verloor als cabaretier mijn functie, want qua Haagse politiek hoefde ik niks grappigs te verzinnen. Details uit Kamerdebatten op een rijtje zetten was genoeg.’

InterviewVincent Bijlo

Cabaretier Vincent Bijlo kwam dit jaar tot verrassende ‘omtzigten’

Vincent Bijlo over zijn conference 'Functie Elders': ‘Ik verloor als cabaretier mijn functie, want qua Haagse politiek hoefde ik niks grappigs te verzinnen. Details uit Kamerdebatten op een rijtje zetten was genoeg.’Beeld Annemieke van der Togt

Van woke tot wappie en van de A4’tjes van Kajsa Ollongren tot de mondkapjes van Sywert van Lienden. 2021 bood de oudejaarscabaretiers stof genoeg. Trouw zag er drie live en sprak met Vincent Bijlo. Die past zijn voorstelling Functie elders razendsnel aan nu hij die zonder publiek moet opnemen.

Ally Smid

Het was zijn kortste tour ooit. Op zaterdag 27 november speelde hij zijn derde en laatste oudejaars-try-out Functie Elders in Theaterkerk Hemels in het dorp Twisk, in West-Friesland. Vincent Bijlo (56) vertelt erover aan de telefoon: “Let’s Twisk Again. Twisk and Shout. Ik had er zin in.” Bijlo wist dat er een aantal ongevaccineerden in de zaal zaten. “Ik vertelde over de consequenties. En dat zij een enorme verantwoordelijkheid hadden om zichzelf uit deze ellende te trekken. Een paar gasten vonden mijn benadering wel prettig, hoorde ik later. Misschien zijn zij wel een prik gaan halen. Sommigen hadden er nog nooit over nagedacht.”

Bijlo presenteert zijn conference vanuit het gefingeerde Mondmaskermuseum in Urk, waar onder meer het mondkapje hangt van Sywert van Lienden dat hij droeg tijdens zijn mondkapjesdeal. “We hebben het al tien keer gewassen, maar de stank gaat er niet uit.” Bijlo zegt dit jaar tot ‘verrassende omtzigten’ te zijn gekomen. “Ik verloor als cabaretier mijn functie, want qua Haagse politiek hoefde ik niks grappigs te verzinnen. Details uit Kamerdebatten op een rijtje zetten was genoeg.”

Dieptepunt voor hem dit jaar was het optreden van Thierry Baudet. Zijn naam schuwt hij: “Die wil graag dat cabaretiers hem noemen. Te walgelijk voor woorden wat hij doet. Een foto van opgesloten Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog laten zien en die vergelijken met ongevaccineerde kinderen die niet naar een sinterklaasfeest zouden mogen. Ik word er nog steeds misselijk van.”

Hallo, bent u daar nog?

En zijn hoogtepunt dit jaar? Dat was vlak voor de zomer op de priklocatie in de Utrechtse Jaarbeurs. “Het was een dagje uit. Ik dacht dat ik aan het inchecken was in de rest van mijn leven. Dat het anders zat, wist je toen nog niet. Heerlijk. Er was een pianist, er kwam iemand checken of ik niet doodging: ‘Hallo, bent u daar nog?’ Geweldig was het.”

Eind januari, toen je achttien dagen lang niet buiten mocht zijn tussen 21 en 4.30 uur, vertelt Bijlo, kreeg hij ontzettend zin om in zijn woonplaats Bunnik te gaan rellen. Net als ze op Urk en in Rotterdam deden. Bijlo zit even helemaal in zijn conference: “Ik heb het gewoon gedaan: met jongens van de Rotary en de Lions Club een cadeauwinkel leeggeplunderd. Ik was het die de ruit ingooide. Maar de snelrechter wilde me niet veroordelen. Omdat ik blind ben, had ik niet kunnen zien dat er een ruit in de winkel zat, zei hij. Die ruit werd voor mij een statement. Een statement voor de inclusieve samenleving.”

Het is erg dat gehandicapten nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de criminaliteit, vindt Bijlo. “Potentiële inbraaklocaties zijn ook heel slecht toegankelijk voor rolstoelers, daar moet iets aan gebeuren. Heb je bij Opsporing Verzocht weleens gehoord dat ze op zoek waren naar een gehandicapte dader?”

De oudejaarsconference ‘Functie Elders’ van Vincent Bijlo is vanaf 30 december te zien op zijn YouTube-kanaal, zie vincentbijlo.com.

‘Het Jansen Vaccin’ van cabaretier Dolf Jansen is vanaf 30 december 20 uur te zien op YouTube-kanaal ‘dolfjansenzelf’.

Lees ook:
Dolf Jansen over het lot van de culturele zzp’er in lockdown. ‘We hebben geen lobby, maken geen vuist’

Cabaretier Dolf Jansen zou nog elf matinees spelen van zijn oudejaarsvoorstelling Het Jansen Vaccin. Ook daar gaat nu een streep door. ‘Ik vind cynisme een zwaktebod, maar ik schurk er soms een heel klein beetje tegenaan.’

Vincent Bijlo wil niet dat mensen denken ‘och gossie, nu wordt-ie ook nog doof’

Heus, hij voert geen toneelstukje op. Het gehoor van de blinde cabaretier en schrijver Vincent Bijlo mag dan langzaam verslechteren, zelfmedelijden kent hij niet. In de documentaire ‘Ik hoor alles’ rekent hij af met de slachtoffercultuur waarin we leven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden