Review

BZN-fans: voor altijd verenigd in de Palingsound

22.50 uur, Nederland 2

De Volendamse band BZN (Band Zonder Naam) staat al 4 decennia aan de muzikale top in Nederland. Op 16 juni van dit jaar neemt de band afscheid met een concert in Ahoy’: een belangrijke dag in het leven van de vele BZN-fans. Ze volgen de band elke dag, bezoeken tientallen concerten per jaar en houden van Carola en Jan alsof het familieleden zijn. Het biografieënprogramma ’Profiel’ brengt een schets van hun leven en van hun leven met BZN.

BZN begon in 1966 als hardrock band, maar daar kon de band niet van leven. In 1976 veranderde de band radicaal van genre. De mannenformatie nam zangeres Annie Schilder in dienst. Met het sentimentele duet van leadzanger Jan Keizer en Annie Schilder, ’Mon Amour’, scoorde BZN de eerste nummer één hit. Er zouden nog vele volgen: ’Pearlydumm’, ’Just an illusion’, ’Rocking the trolls’ en ’The banjo man’. In 1984 volgde Carola Smit Annie Schilder op. Het succes bleef.

De trouwe fans vinden troost en inspiratie in de ’palingsound’ van de Volendamse band. Ze doen er ook alles aan om de leden van de band te ontmoeten.

José Post is BZN-fan sinds ’Mon Amour’. Voor haar is BZN heel belangrijk. ,,Het is een stuk van mijn leven, het is een soort medicijn.”

Mieke Schot is sinds haar tiende fan. Ze vertelt dat BZN heel veel voor de fans doet. ,,Een trouwe fan lag op sterven. Toen zijn twee bandleden er naar toe gegaan. En bij de begrafenis was er een krans van de band.”

Alle fans die in de uitzending aan het woord komen, tellen de dagen af tot het laatste concert. José Post: ,,Ik weet nu al, als ze dat allerlaatste nummer spelen, dan wordt het een zwembad van tranen. Dan is het voorbij.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden