Bush en The Beast

Langzaam schuift het rolluik omhoog en wordt de imponerende grille zichtbaar. The Beast is het koosnaampje voor dit vierwielige monster. Ramen zo dik als een telefoonboek heeft 'ie, en deuren die per stuk honderden kilo's wegen. De verdere snufjes zijn geheim maar de presentator wil wel een gokje wagen: starten op afstand, een zelfreparerende tank, banden waarop de auto verder kan rijden zelfs als ze worden lekgeschoten. Bovenal, gaat de voice-over door, is dit de reactie op een schrikbeeld. Waarna die overbekende plaatjes volgen van Dallas, dik veertig jaar geleden: president Kennedy in een open auto, het schot, Jackie die op de achterklep kruipt. Terug naar het heden, naar de geheim agent die zijn beroepsfilosofie helder verwoordt. Als je er niet in slaagt je taak te volbrengen, dan heb je gefaald.

Wie nog mocht twijfelen aan het nut van alle veiligheidsmaatregelen rond het bezoek van president Bush aan Margraten, kon zich zaterdagavond op National Geographic Channel laten overtuigen. Eén op de vier Amerikaanse presidenten maakte een moordaanslag mee, één op de tien kon het niet navertellen. Daarom beweegt de machtigste persoon ter wereld zich sinds de jaren vijftig in een kogelvrije cocon waarvoor alles en iedereen moet wijken. De documentaire Protecting the President bood een aardig inkijkje in de wereld van het cordon geheim agenten rond de president bij een bezoekje aan de Louisiana State University in Baton Rouge, vorig jaar. Al dagen voor het bezoek neemt de dienst zoetjesaan de universiteit over. De veiligste route wordt vastgesteld, de dichtstbijzijnde ziekenhuizen in kaart gebracht, een privé-voorraadje bloed gereedgelegd. De nu nog lege arena met 14000 zitplaatsen en meer dan honderd ingangen ziet er opeens heel onheilspellend uit. Een schutter kan zich overal verschansen, op een lichtbrug, of in een ventilatieschacht. Een onafzienbare kill zone, in het vakjargon van de veiligheidsmensen, 4200 vierkante meter groot.

De camera neemt de kijker mee naar Beltsville, Maryland, waar de geheim agenten worden voorbereid op autobommen, schutters, gas- en chemische aanvallen. Voornaamste les: bij gevaar rent de geheim agent niet weg. Nee, eropaf! Niet de grootste en sterkste, maar de snelste en slimste agenten blijven over, leren we.

Terug in Baton Rouge is de invasie pas echt begonnen. Twee volle vrachtvliegtuigen zijn geland met tonnen materieel. De geheime dienst doet een sweep van de arena. Elke stoel, elke plantenbak wordt doorzocht op bommen. Stoere kerels met zonnebrillen kijken toe terwijl op het vliegveld de Air Force One landt. Studenten en familie worden gefouilleerd, The Beast arriveert keurig op tijd. Bush houdt een praatje -dat je als middelmatige student nog leuk terecht kan komen. Applaus, en weg maar weer. Op het vliegveld staan 300 toeschouwers klaar om hem uit te zwaaien. Geen toevallige voorbijgangers, nee, allemaal uitgenodigd en doorgelicht. Tussen landen en weer opstijgen zit precies tachtig minuten. Even later toont Nova het Chateau St. Gerlach, het logeeradres van Bush, hermetisch afgesloten met -lekker ouderwets- prikkeldraad. De overbuurman glimt van de voorpret, een boze bakkersvrouw maakt zich zorgen over haar omzet. Dan lijkt die gevaarlijke wereld opeens toch weer heel ver weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden