Buren zijn gevaarlijker dan enge buitenlanders

Inez Polak

Nola.com, de site die zegt alles over New Orleans te weten, had dit weekeinde geen gebrek aan kopij. Nola is een bijnaam voor de stad in het zuidelijke Louisiana, net als The Big Easy. Maar makkelijk is het leven niet in de stad die nog altijd kampt met de verwoestende gevolgen van orkaan Katrina. Tot afgelopen zondag.

„Dear Lord, Hallelujah! Who Dat Nation has reached the Promised Land”, jubelt Nola.com.

Who Dat Nation zijn de fans van de lang niet altijd even succesvolle footballclub de New Orleans Saints. De club stond in haar 43-jarige bestaan zelfs nog nooit in de finale, de Superbowl, hét sportevenement in Amerika. Maar, zoals gezegd, zij hebben nu het Beloofde Land bereikt en zij niet alleen. „Na 43 seizoenen van huwelijkse trouw, van frequente hartzeer, hebben de Saints en hun gehavende, uitzinnig vrolijke stad de wereld aan hun voeten liggen nu ze de Indianapolis Colts met 31-17 hebben verslagen in Super Bowl XLIV (44) in Miami.” De rest van het verslag is al even uitzinnig van vreugde.

Over ratio gesproken.

Slate.com, een beetje alternatieve Amerikaanse nieuwssite met achtergronden, fora, podcasts en blogs, en dat vaak met een licht spottend sausje en opmerkelijke invalshoeken, waarschuwt ons voor iets dat we misschien liever niet willen weten: Onze beslissingen zijn lang niet zo rationeel als we denken. Ouderen schrijven maar al te graag irrationeel gedrag toe aan jongeren. Die zijn vaak onbevreesd en denken dat hun niets kan gebeuren.

„Dat is allemaal een beetje waar”, schrijft Slate, „maar alleen in zoverre het waar is voor iedereen. Mensen van alle leeftijden zijn slecht in het risico’s inschatten en het nemen van rationele beslissingen. Mensen van alle leeftijden onderschatten mogelijke gevaren en overschatten onwaarschijnlijke risico’s. Dat is waarom Amerikanen – die vasthouden aan hun recht al telefonerend en etend auto te rijden – banger zijn gedood te worden door gemene buitenlanders dan door hun buren of zichzelf.”

Toch geven de onderzoekers ook een uitleg waarom er bij pubers een stijging is in risicovol gedrag. Het zit in de hersenen: hun sociaal-emotioneel systeem dat aanzienlijk groeit in de vroege puberteit, zoekt uitdagingen; ze worden daarbij aangemoedigd door hun leeftijdgenoten. Hun cognitieve-controlesysteem ontwikkelt zich sterk in de latere puberteit. Het is dus in die eerdere jaren dat als het ware de motor hard draait en de remmen nog zwak zijn.

Slecht nieuws uit Iran. Daar zijn dit weekeinde zeven mensen gearresteerd die verbonden zouden zijn aan Radio Farda, onderdeel van het in Praag gevestigde Radio Free Europe. Zij zouden hebben aangezet tot geweld bij de anti-regeringsdemonstraties. De site Farda.com. die in het algemeen als vrij betrouwbaar wordt ervaren, meldt dat in de aanloop naar de 31ste verjaardag van de Iraanse revolutie (op 22 februari) het aantal arrestaties weer is toegenomen. Vooral journalisten zijn het mikpunt.

Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten, dat zijn hoofdkwartier in New York heeft (www.cpj.org), zou het aantal opgepakte journalisten in Iran nu 47 bedragen, het hoogste aantal ter wereld sinds december 1996. Toen streek Turkije nog met die ’eer’, met 78 gevangen journalisten.

„Ganesha, de god met het olifantenhoofd en bron van alle verhalenvertellers, en zijn broer, de atletische warlord Kartikeya, besloten ooit een wedloop te houden, drie keer de wereld rond. Kartikeya vloog op zijn pauw rond de wereld, over de bergen en oceanen, drie keer ging hij rond. Maar zijn broer Ganesha liep eenvoudigweg drie keer rond zijn ouders en riep uit: ’Ik heb gewonnen’. Hoe kan dat nou’, vroeg Kartikeya. En Ganesha antwoordde: ’Jij bent rond dé wereld geweest, ik ben rond míjn wereld geweest.”

Devdutt Pattanaik op Ted.com

over de mythes van Oost en West waarin hij uitlegt hoe twee fundamenteel verschillende visies op God, de dood en de hemel tot continue misverstanden leiden tussen ’oost’ en ’west’.

Ted.com is een site met vaak boeiende en originele presentaties uit de wereld van technologie, wetenschap en kunst. TED staat voor ’Technologie, Entertainment & Design’. Het begon ooit als een ’normale’ conferentie met het doel ideeën uit te wisselen en te verspreiden. Sinds de toespraken online staan, zijn ze meer dan een miljard keer bekeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden