FilmrecensieThe Two Popes

Buddy movie in pauselijke soutane

Het knettert tussen veteranen Jonathan Pryce (l) en Anthony Hopkins in ‘The Two Popes’. Beeld
Het knettert tussen veteranen Jonathan Pryce (l) en Anthony Hopkins in ‘The Two Popes’.Beeld

The Two Popes
Regie: Fernando Meirelles
Met Jonathan Pryce, Anthony Hopkins
★★★☆☆

Remke de Lange

Toen in 2005 de Duitser Joseph Ratzinger als Benedictus XVI werd verkozen tot paus, koos de katholieke kerk voor een conservatieve koers. In de door Netflix geproduceerde ‘The Two Popes’, een gedramatiseerde reconstructie van de periode daarna, worden televisiebeelden van toen mooi vervlochten met reacties van de Argentijn Jorge Bergoglio, een andere kanshebber op het hoogste ambt in Vaticaanstad. Gespeeld door een energieke Jonathan Pryce is hij het type geestelijke dat in Buenos Aires op pleintjes met grapjes gelovigen toespreekt, zich afkeert van luxe en zachtmoedig omgaat met zondaars zoals gescheiden mensen. Tegelijkertijd, zo blijkt uit flashbacks, is hij niet ongeschonden uit het politieke Videla-tijdperk gekomen.

De Braziliaanse Fernando Meirelles (‘Cidade de Deus’, ‘The Constant Gardener’), laat naar een scenario van Anthony McCarten (‘Bohemian Rhapsody’) deze twee ideologische tegenpolen samenkomen. De Argentijnse bisschop reist later naar Rome om zijn ontslag in te dienen. Maar Benedictus, gespeeld door Anthony Hopkins als een kromgetrokken man die door een stappenteller tot bewegen moet worden aangezet, wil daar niets van weten. In de beeldige tuinen van het pauselijk zomerverblijf komt het tot een knetterend treffen: over niets lijken ze het eens te zijn.

Gratie en pretoogjes

Toch slaagt Meirelles erin een ‘buddy movie’ in soutane af te leveren, door ze via onschuldige onderwerpen als The Beatles, pizza en voetbal nader tot elkaar te brengen. Wanneer Benedictus, tegen alle pauselijke tradities in, besluit af te treden, vertrouwt hij zijn afwegingen toe aan de Argentijn die hem later zal opvolgen. Vermakelijk om te zien, zeker met deze twee veteranen, die gratie en pretoogjes moeiteloos combineren.

Tegelijkertijd vraag je je af waarom een filmmaker zo graag twee pausen wil afschilderen als gezellige oudere heren. De impact van de schandalen rond seksueel kindermisbruik binnen de kerk is zo enorm. De invloed van de paus op het morele en persoonlijke leven van miljoenen mensen wereldwijd is zo groot. Meirelles maakt zich er een beetje vanaf door deze zaken tot bijzinnen te reduceren en de tijd te nemen voor momenten waarop de mannen samen fanta drinken en een tangopasje wagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden