Review

Bruidsgezicht: machtig signaal uit de verte

'Het Bruidsgezicht', zo vertaalde musicologe Etty Mulder het titelgedicht van een vijfdelige cyclus liederen van de Franse componist Pierre Boulez. Al aan het begin van zijn carrière voelde Boulez zich aangetrokken, nee overvallen door de poëzie van zijn landgenoot René Char. Als 'een machtig signaal van een zender in de verte' zo omschreef Boulez de onverhoedse overval van die gedichten op heel zijn wezen.

'Le Visage Nuptial' ontstond in de kern al in 1946, maar Boulez vijlde er eindeloos lang aan. Zo lang, dat de zaterdag onder Peter Eötvös uitgevoerde revisie uit 1994 toch een beetje dichtgeslibd leek in klank en in intentie. Verstaanbaarheid was in ieder geval een zwak punt, zowel bij de vrouwen van het Omroepkoor als bij de sopraan Barbara Hannigan en de alt Susan Parry.

Bijgestaan door tenor Vselovod Grivnov en bas Maxim Mikhailov konden zij zich veel beter profileren in dat andere bruilofts-stuk: 'Les Noces' van Stravinsky, dat een enerverende muziekmiddag fantastisch besloot. Met veel haaltjes in haar stem (Hannigan) en een kelig, roepend geluid (Parry) gaven beide dames een volks en bijna boertig karakter aan Stravinsky's nog altijd overrompelende schets van een archaïsche boerenbruiloft.

Een intieme en fijngeslepen klank wist het Radio Filharmonisch Orkest te produceren in 'Le Chant du Rossignol' -eveneens van Stravinsky -dat aan het werk van Boulez vooraf ging. Voordat na de pauze het voltallige Omroepkoor bezit nam van het podium om met grote gedrevenheid vocale substantie aan 'Les Noces' te verlenen, klonk eerst nog uitgebreid slagwerk in 'Ionisation' van Edgard Varèse. Dertien slagwerkers hamerden er zodoende bijna letterlijk in dat de moderne muziek zonder hun ondenkbaar is. Percussie was een van de vele verbindende elementen in het prachtig samengestelde programma. De volgelopen zaal was dan ook terecht uitbundig in zijn bijval. Een betere seizoensafsluiting had de Zaterdagmatinee (en het participerende Holland Festival) zich niet kunnen wensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden