Review

Bruce Chatwin prefereerde intuïtie boven wetenschap

Susannah Clapp: With Chatwin - Portrait of a Writer. Jonathan Cape, Londen; 246 blz. - ¿ 43.15

GERTJAN VINCENT

Met zijn debuut, 'In Patagonia', blies hij het genre van het reisverhaal nieuw leven in. 'The Songlines', een verhaal over de manier waarop de Australische aborigines hun land doorkruisen in de sporen van hun voorouders, werd zelfs een bestseller. Chatwin was geobsedeerd door de gedachte dat de mens van nature nomadisch is en de mythologische cultuur van de aborigines bleek een ideale kapstok voor zijn theorie.

In de biografie 'With Chatwin' belicht Susannah Clapp, die Chatwins redactrice was bij uitgeverij Cape, de charismatische persoonlijkheid die Chatwin in het dagelijks leven was.

Ze beschrijft zijn bliksemcarrière als kunstkenner bij het veilinghuis Sotheby's: hij had de gave om feilloos echt van namaak te onderscheiden. Maar de estheet Chatwin, nog maar net twintig jaar oud, gaf zijn riante baan op om archeologie te gaan studeren, een studie die nieuwe impulsen gaf aan zijn nomadentheorie en de basis legde voor zijn schrijverscarrière, die pas begon toen Chatwin midden in de dertig was.

Clapp schetst Chatwin als een man die geïntrigeerd is door paradoxen en inconsequenties. Een rusteloze geest, die zich niet zo thuis voelt in het keurslijf van de wetenschap, maar zich liever laat leiden door zijn intuïtie. Het is Clapps verdienste dat zij voldoende kritische afstand weet te bewaren om de door haar bewonderde Chatwin dichter bij zijn lezers te brengen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden