TV-column Willem Pekelder

‘Broodje gezond’ en ‘Keuringsdienst van waarde’ bieden tegenwicht tegen de gezondheidsrages

Gezond dit en gezond dat, je wordt ermee overspoeld, maar gelukkig zijn er ook programma’s die door die obsessie heen prikken. Zoals ‘Broodje gezond’. Moet je echt de hele dag water drinken, vroeg verslaggever Ersin Kiris zich af? “Natuurlijk”, vonden ze op een gala van gezonde mensen. “ik drink twee à drie liter per dag”, zei een vrouw, “want ik moet heel veel afvalstoffen kwijt”. Een andere bezoekster meende dat je zonder voldoende water ‘niet alles meer uit het leven kan halen’.

De verslaggever raadpleegde een medicus, die de watermanie massahysterie noemde. “Er is geen enkel bewijs dat veel water goed voor je is. Sterker, je kunt watervergiftiging oplopen, wat direct moet worden ­behandeld, anders overlijd je.” Marathonlopers en xtc-gebruikers schijnen er geregeld mee te kampen.

En die afvalstoffen dan? Kiris nam de proef op de som. Eerst een plastest bij normale waterconsumptie (in zijn geval één glas daags) en daarna bij drie liter in één etmaal. Bij die tweede controle zagen we hem in het ziekenhuis zwoegen met een soort jerrycans barstensvol urine. De hoeveelheid uitgeplaste afvalstoffen bleek in beide gevallen hetzelfde. Nul punten dus voor de waterjehova’s, waarbij dat laatste woord geen vondst is van mij, maar van Kiris.

Het bintje als cultureel erfgoed

De KRO-NCRV-verslaggever heeft een groot talent voor (zelf)spot. Dat blijkt zowel uit de antwoorden die hij weet te ontlokken (dames op gala) als de beelden die hij laat schieten (jerrycans). Maar ook uit een type gespeelde onnozelheid. In ‘Keuringsdienst van waarde’ vroeg hij quasi-naïef aan een aardappelboer of ‘achter dat ­heuveltje’ het IJsselmeer lag. Waarop de man doodernstig zegt: “Nou, heuveltje... Dat is een dijk, hoor”. Kortom, mijn ideale reporter. Vorig jaar genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf.

Deze aflevering ging over het bintje. We hoorden dat het ras in 1905 voor het eerst werd gekweekt door de Friese hoofdonderwijzer De Vries. En dat hij de aardappel vernoemde naar zijn leerling Bintje Jansma. Ze kwam als bejaarde vrouw nog even in beeld in een oud archieffilmpje.

Leuk, maar wat was er ook alweer met het bintje? ‘Keuringsdienst’ schudde ons collectieve geheugen wakker: het arme aardappeltje was in de jaren negentig een tragische dood gestorven, nadat milieu-activisten het – terecht of niet , dat bleef in het midden – hadden beschuldigd van gifslurperij. Van ‘allround aardappel’ tot ‘gifpieper’, je leert nog eens een nieuw vocabulaire op zo’n avond.

En daar was Ersin Kiris weer. “Is het bintje cultureel erfgoed?”, vroeg hij op zuigende toon aan de aardappelteler. Die tuinde er met open ogen in. “Cultureel erfgoed? Ja! Prachtig!”

Programma’s over (gezonde) voeding dragen een groot saaiheidsrisico in zich. Maar ‘Broodje gezond’ en ‘Keuringsdienst van waarde’ zijn ­andere koek. Hoor maar eens hoe de conversatie tussen de aardappelboer en de verslaggever verder verliep. De boer: “Toen mijn dochter zwanger was, heb ik haar duizend euro ­beloofd als ze haar dochter Bintje zou noemen. Maar dat heeft ze niet gedaan.” Waarop Kiris in een Drosteblik-reflex antwoordt: “Ze wilde haar kind niet naar een aardappel noemen?”

Je kan het melig vinden, maar dan wel van superieure kwaliteit.

Vier keer per week schrijven tv-recensenten in deze wisselcolumn over wat hun opviel op televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden