null Beeld

RumoerNicole Lucas

Britse voetballer Marcus Rashford scoort met kinderboekenclub

Nicole Lucas

De Britse voetballer Marcus Rashford (23) treedt in de voetsporen van de Amerikaanse zangeres en songwriter Dolly Parton (75). Net als zij wil hij bij kinderen de liefde voor lezen stimuleren. Parton doet dat, we stipten het in een eerdere Rumoer al aan, met haar stichting Imagination Library, die sinds 1995 meer dan 150 miljoen boeken cadeau heeft gedaan aan kinderen onder de vijf jaar.

Of de jonge Manchester United-ster die aantallen op het oog heeft is de vraag, maar hij zette onlangs een eerste stap met de lancering van de Marcus Rashford Book Club. Kortetermijndoel is 50.000 boeken beschikbaar te stellen aan kinderen in de basisschoolleeftijd.

Het is niet de eerste keer dat de aanvaller zich het lot van kinderen aantrekt. Hij was eerder het gezicht van een campagne om te zorgen voor voedselpakketten voor kinderen uit gezinnen met minimuminkomens. In een mooi interview in The Guardian eind vorige maand vertelt hij over zijn nieuwe project, waarvoor het zaadje werd gepland toen hij las dat honderdduizenden kinderen in het Verenigd Koninkrijk geen enkel boek bezitten. Boeken geven je de mogelijkheid om te dromen, stelt hij, kunnen je een weg wijzen, zeker als je jong bent in omstandigheden die op het eerste gezicht weinig ruimte voor dromen laten. Zoals hij zelf, opgegroeid als jongste van vijf in een eenoudergezin in weinig welvarende omstandigheden. Lezen deed hij op school, maar verder was hij vooral buiten. Tot hij, zoals hij het in een tv-programma formuleerde, in boeken een 'heleboel dingen ontdekte die je doen groeien als persoon‘. Die kans wil Rashford, die voor zijn acties tegen kinderarmoede een lintke kreeg en nu de letters MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) achter zijn naam mag zetten, ook anderen geven.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden