FilmrecensieSorry We Missed You

Britse arbeiders als moderne slaven in ‘Sorry We Missed You’

Kris Hitchen als pakketbezorger Ricky, die ongenadig wordt uitgebuit. Beeld
Kris Hitchen als pakketbezorger Ricky, die ongenadig wordt uitgebuit.Beeld

Sorry We Missed You
Regie: Ken Loach
Met Debbie Honeywood, Kris Hitchen, Rhys Stone
★★★★☆

Ronald Rovers

‘Sorry We Missed You’ is een snoeiharde aanklacht tegen een economisch systeem dat mensen afmat, kaalvreet en uitspuugt. Een systeem dat Britse arbeiders ondertussen ook nog alle rechten ontneemt, zodat ze geen poot hebben om op te staan. Wie deze uitstekende nieuwe film van Ken Loach ziet, beseft dat het zo niet langer kan.

Het drama zou verplichte kost moeten zijn voor alle leden van de Tweede Kamer, zelfs een overtuigd voorstander van de vrije markt zal tegen deze vorm van moderne uitbuiting zijn. Dit is een race naar de bodem.

Ricky is ondernemer. Dat wordt hem tenminste verteld als hij een contract met een bezorgbedrijf ondertekent. Komt hij met z’n eigen bestelbus, waarvoor hij zich voor 14.000 pond in de schulden moet steken? Of huurt hij er een van het bedrijf voor 65 pond per dag? Weggegooid geld, dat laatste, denkt Ricky, dus hij koopt er een. Daarvoor moet zijn vrouw, die thuiszorg biedt aan ouderen, wel haar auto verkopen en met het openbaar vervoer de stad rond. Tot zover klinkt het misschien normaal. Veel mensen brengen offers in het leven, dus waarom Ricky en Abby niet?

Duizend pond boete

Sadistisch wordt het als je naar de details kijkt. Een collega waar ’s ochtends vroeg een spiegel van z’n bus is afgereden, mag de weg niet op en krijgt een boete van het postbedrijf omdat hij niet kan bezorgen. Als Ricky wordt afgetuigd en beroofd en naar het ziekenhuis moet, krijgt ook hij een boete. Niet alleen voor verzuim – al kan hij nog maar één oog gebruiken en is werken onverantwoord. Ook voor de handscanner die hij van het bedrijf in bruikleen heeft: duizend pond boete. En zo gaat het door.

Loach vertelt dit verhaal over moderne slavernij met een razende vaart en laat ook nog even zien hoe het gezinsleven lijdt onder de afwezigheid van de ouders. De 83-jarige regisseur en tweevoudig winnaar van de Gouden Palm zei na een vertoning in Eye Amsterdam dat het verhaal van de film nog meevalt. Hij hoorde ook over het leven van een man met diabetes die zijn doktersafspraken miste omdat hij anders geen pakketten meer kreeg toebedeeld. De bezorger stierf op z’n 48ste achter het stuur.

Lees ook:
Ken Loach (83) blijft vurig strijden tegen het kapitalisme

Filmregisseur Ken Loach (83) is een socialist in hart en nieren. Voor het overdonderende Sorry We Missed You deed hij inspiratie op bij de voedselbank in Newcastle. “Veel mensen die ik daar ontmoette, waren mensen met banen die niet in staat waren om in de meest ­basale levensbehoeften te voorzien.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden