Rechtszaak

Britney Spears vraagt rechter in zeldzame verklaring om einde aan 13 jaar durende ondertoezichtstelling

Fans van Spears, die fel op het curatorschap tegen zijn, bij de rechtbank in Los Angeles. Beeld AP
Fans van Spears, die fel op het curatorschap tegen zijn, bij de rechtbank in Los Angeles.Beeld AP

De Amerikaanse zangeres Britney Spears (39) wil af van het curatorschap van haar vader. Dat heeft ze woensdag via een audioverbinding gezegd tijdens een hoorzitting in een rechtbank in Los Angeles. In de zeldzame verklaring geeft ze aan dat ze zich stelselmatig misbruikt voelt door de mensen die zeggen het beste met haar voor te hebben, waaronder haar eigen familie.

Redactie Trouw

In haar verklaring van twintig minuten legt ze uit dat de ondertoezichtstelling, waar ze inmiddels al 13 jaar mee te maken heeft, voelt als ‘misbruik’. De situatie beperkt haar bewegingsvrijheid en zorgt dat ze keihard moet werken, ook als ze dat zelf niet wil, zegt de zangeres.

“Het is mijn wens en droom dat dit allemaal stopt”, aldus Spears die zich ‘een slaaf’ van haar vader voelt. “Ik ben zo boos dat ik niet kan slapen, ik ben depressief en ik huil elke dag”, zei Spears. Berichten op sociale media, waarin ze aangaf gelukkig te zijn, waren ‘een leugen’.

Ze geeft onder meer aan dat ze gedwongen naar klinieken is gestuurd en medicatie heeft moeten slikken waar ze zich vreselijk door voelde. Ook wordt ze sinds kort twee keer per week naar therapie gestuurd op een zeer publieke plek in Los Angeles, waar fotografen haar staan op te wachten als ze de deur uitloopt.

Spears vertelde tevens dat ze wil trouwen met haar vriend Sam Asghari, met wie ze sinds 2016 samen is. Ook wil ze graag zwanger worden, maar dat kan niet omdat ze tegen haar wil een spiraaltje heeft. “Ik wil dat het eruit gaat, maar ze willen me niet naar de dokter brengen om het te laten verwijderen.”

Mentale inzinking

De zangeres staat vanwege een mentale inzinking sinds 2008 onder toezicht van haar vader. Spears sprak tijdens de hoorzitting voor het eerst openlijk over haar ongebruikelijke situatie. De zangeres begon de rechterlijke procedure tegen haar vader Jamie Spears al in 2019 en sprak toen ook met de rechter, maar die uitspraken werden niet openbaar gemaakt.

De zangeres zegt nu dat ze zich twee jaar geleden niet gehoord voelde door de rechtbank en dat haar advocaat haar meerdere malen heeft geadviseerd zich niet uit te spreken. Ze is blij dat de verklaring die ze nu aflegt, met de media en haar fans zal worden gedeeld.

Ze wil niet meer geëvalueerd worden, zei Spears meerdere keren tegen de rechter. Ze is de afgelopen jaren op tournee geweest, heeft albums gemaakt en verkocht, en heeft tientallen mensen in dienst. Alleen dat feit al zou voldoende moeten zijn om het curatorschap op te heffen. Dit soort constructies zijn bedoeld voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen, meent ze, en dat is bij haar niet het geval.

De New York Times schreef deze week dat Spears al jaren achter de schermen probeert de macht in te perken die haar vader over haar leven uitoefent. De krant bracht eerder dit jaar een documentaire over de carrière van de zangers uit, Framing Britney Spears. Hierin kwam ook het curatorschap uitgebreid aan bod. De film bracht een publiek debat op gang over de behandeling van vrouwelijke artiesten door onder meer de media in de jaren 90 en 00. Spears verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen albums.

De rechter heeft nog geen uitspraak in de zaak gedaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden