Review

BRIAN MOORE

De boeken van Brian Moore bewegen zich in het schemergebied tussen de psychologische thriller en de psychologische roman. 'De Verklaring' wordt tot de thrillers gerekend. Zijn werk vertoont veel overeenkomst met dat van Graham Greene: beide schrijvers zijn katholiek, zij het van de onconventionele soort.

WILLY WIELEK

Zij schoppen met gusto tegen de instituties van de kerk. Dat gebeurt ook in 'De Verklaring'. Een oude Franse oorlogsmisdadiger heeft zijn straf tot dusverre weten te ontlopen met behulp van de geestelijkheid. Maar die krijgt genoeg van hem. Moore schetst een prachtig portret van een abject sujet en zorgt voor een mooie climax, een eersteklas thriller waardig.

Ruth Rendell is de grand old lady van de Engelse thriller-scene. Ze schrijft tegenwoordig overwegend psychologische thrillers, maar ik heb haar het liefst als ze zich bij haar gewone detectives houdt. Met inspecteur Wexford in Kingsmarkham. In 'Losprijs' is hij er weer. Hij moet de moord op een Duitse toeriste oplossen. Uitstekende karakter- en landschapsbeschrijvingen, gecompliceerde maar toch heldere verhaallijn en een buitengewoon verrassende ontknoping.

'Moordenaar zonder gezicht' van Henning Mankell heeft een plot die even goed in Nederland als in Zweden gesitueerd zou kunnen zijn, het land waar de schrijver vandaan komt. Helaas ben ik in Nederland nog nooit zo'n goede thrillerschrijver tegengekomen. Alle doodlopende zijwegen zijn spannend en blijken achteraf in het geheel te passen. En het is toch ook wel fijn om weer eens een echt Europese policier te lezen: niet zo hijgerig als de Amerikaanse, ook niet zo bloederig, meer beschouwelijk en rustig. Zo'n Zweed is bijna eigen volk, zij het wat somberder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden