null Beeld

RumoerNicole Lucas

Brexit? Dan liever verder als Ier, vond John le Carré

Nicole Lucas

David Cornwell, alias John le Carré; de eind vorig jaar over­leden meester van de spionagethriller kwam onlangs ook al eens langs in deze rubriek, zij het niet als hoofdpersoon. Dat was toen zijn vrouw Jane, twee maanden na haar man gestorven, aan wie zoon Nick een ontroerende ode bracht in een Britse krant. Zij had een belangrijke rol gespeeld in het succes van Le Carré, haar neerzetten als een simpele typiste deed haar ernstig tekort, betoogde hij.

Ditmaal is alle aandacht wél voor Le Carré bestemd, opnieuw is het de zoon die daartoe aanleiding geeft. Mijn vader is gestorven als een Ier, zo onthulde hij eerder deze maand in een radiouitzending van de BBC, waarin leven en werk van de bedenker van de typisch Engelse spion George Smiley centraal stond. “Op zijn laatste verjaardag heb ik hem een Ierse vlag gegegeven”, vertelde Nick Harkaway (zijn schrijversnaam), “op een van de laatste foto’s die ik van hem heb zit hij, breed grijnzend, ­gehuld in een Ierse vlag.”

Belangrijke reden voor deze opmerkelijke stap: Le Carrés diepe onvrede over de brexit, waar hij eerder al zeer uitgesproken over was. In een interview in 2019, naar aanleiding van het verschijnen van zijn laatste boek Agent running in the field (Spion buiten dienst), noemde hij het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten ‘totaal irrationeel’ en een bewijs van gebrek aan goed beleid­­ en diplomatie. Via zijn grootmoeder van moederskant, Olive Wolfe, bleek Le Carré aanspraak te kunnen maken op een Iers paspoort en dat deed hij ook. Op deze manier kon hij toch een ‘Europees‘ burger blijven. Uniek was hij overigens niet met deze actie. Het aantal Britten dat een Iers paspoort aanvroeg was de afgelopen­­ jaren ongewoon hoog.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden