null Beeld
Beeld

BoekrecensieJeugdboek

Brenda Heijnis grijpt je in haar tweede jeugdroman bij de lurven

Als Elias een nieuw hart krijgt, krijgt hij ook wat herinneringen en meer durf mee.

Bas Maliepaard

Als Elias (13) ontwaakt na de hart­trans­plantatie waar hij jaren op heeft gewacht, schrikt hij zich wezenloos. Er staat een jongen naast zijn bed. “Je kent me niet”, zegt deze Boyd, “maar je hebt wel wat van me (…) Mijn hart.”

Op dit punt heeft de lezer beide jongens al ontmoet, want ze komen om beurten aan het woord en Boyd heeft al verslag gedaan van zijn dodelijke ongeval en aanhoudende bewustzijn daarna. Een schoonheidsfoutje in de compositie, dat het paranormale gegeven minder verrassend maakt dan het had kunnen zijn. Maar Brenda Heijnis grijpt je in haar tweede jeugdroman desondanks bij de lurven: natuurlijk wil je weten hoe dit verder gaat.

De jongens krijgen mooi tegengestelde karakters. Dat ze bij leven en welzijn vermoedelijk geen vrienden waren geweest, maakt hun ontmoeting prikkelend. De zachtaardige Elias wekt sympathie op dankzij zijn angst om met zijn nieuwe hart weer voluit te gaan leven. Buitenkind Boyd is een stoere skater – zijn taalgebruik bijpassend ruw – die nog geen afscheid van het leven kan nemen, omdat hij rondloopt met schuldgevoelens over de brand in zijn opa’s huis.

Een intrigerende zielsversmelting

Ook die verhaallijn had Heijnis behoedzamer uit de doeken mogen doen. Bovendien legt Boyd zich te makkelijk neer bij zijn lot: “Ik ben dood, dat is nu eenmaal zo.” Ik weet natuurlijk niet hoe het is om vroegtijdig uit het leven te zijn weggerukt, maar radeloosheid, verdriet, paniek of woede lijken me dan voorstelbaar. Pas laat komt Boyds verhaal binnen.

null Beeld

Hoewel hij vooral in dienst staat van Elias’ ontwikkeling, werkt het idee dat de jongens elkaar nodig hebben goed. Boyd kan dankzij Elias ten minste één los eindje van zijn leven af­hech­ten en op zijn beurt de nieuwe drager van zijn hart aansporen het leven te omarmen. Langzaam treedt daarbij een intrigerende zielsversmelting op: Elias heeft met Boyds hart ook diens herinneringen en durf gekregen.

Een strengere redactie had het boek goed gedaan. De toon is soms uitleggerig, bijvoorbeeld als de jongens zichzelf bevragen over het verdere plotverloop, de beschrijving van Elias’ verliefdheid clichématig.

Toch is ‘Tikker’ in z’n geheel een aantrekkelijk, levend verhaal, waar óók vaardige dialogen en een enkel fraai beeld in staan. Het zou zomaar de opmaat kunnen zijn naar een volledig geslaagd boek van Heijnis.

Oordeel: spannend gegeven wat uitleggerig uitgewerkt.

Brenda Heijnis
Tikker
Hoogland & Van Klaveren; 162 blz. € 14,95
Vanaf 10 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden