Bradd Pitt als opgebrande huurmoordenaar in Bullet Train. Beeld Scott Garfield
Bradd Pitt als opgebrande huurmoordenaar in Bullet Train.Beeld Scott Garfield

RecensieoverzichtFilms en serie

Brad Pitt ontspoort in Bullet Train en stellen die het samen volhouden zijn superhelden

Hier vindt u films en een serie die deze week door Trouw zijn besproken.

Redactie Trouw

Bullet Train ★★

Het is de zomer van de actiester op leeftijd. Na Tom Cruise in Top Gun: Maverick is het de beurt aan de 58-jarige Brad Pitt in Bullet Train. Snelheid, daar gaat het de mannen blijkbaar om. Stuntte Cruise in het nieuwste type straaljager; Pitt klimt aan boord van een razendsnelle Japanse kogeltrein.

Hij speelt Ladybug, een opgebrande huurmoordenaar die zijn klussen voortaan liefst vreedzaam verricht. Lees hier de hele recensie.

Mama Roma ★★★★★

Daar is ze, Mamma Roma, schaterlachend en luid zingend op de bruiloft van haar ex-man die ook haar pooier was. Eindelijk is ze van hem bevrijd, denkt ze. Haar leven lang heeft Mamma Roma getippeld. Maar nu is het afgelopen. Ze heeft gespaard voor een marktvergunning en een huis in een Romeinse nieuwbouwwijk. Daar zal ze haar zestienjarige, analfabete zoon Ettore een beter leven geven. “Je zou je voor hem laten kruisigen”, merkt een bevriende straatprostituee op. Mamma Roma knikt: “Ja, wat heb ik anders om voor te leven.”

Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van de Italiaanse regisseur Pier Paolo Pasolini verschijnt Mamma Roma (1962) gerestaureerd en wel opnieuw in de bioscoop. Lees hier de hele recensie.

Maternal ★★★

Maternal, een sobere fictiefilm over een nonnenklooster in Buenos Aires waar jonge, vaak voor de tweede keer zwangere moeders worden opgevangen, is een film van contrasten. Het mooie is dat de film daar geen woord hardop over zegt, maar ze gewoon laat zien.

Tegenover de wilde Luci, die alle regels van de nonnen naast zich neerlegt en zo snel mogelijk op stap wil om bij haar nieuwe vriendje te zijn, staat de ingetogen Fatima. Lees hier de hele recensie.

Peter von Kant ★★★★

Vijftig jaar na de release van Rainer Werner Fassbinders Die bitteren Tränen der Petra von Kant brengt François Ozon een hommage aan zijn voorganger met Peter von Kant, waarin mannen de hoofdrollen hebben die eerder door vrouwen werden gespeeld. Het is wel goed om iets van de achtergronden van die eerdere film te kennen.

Dit nieuwe kamerspel speelt zich geheel af in Von Kants ruime appartement in Keulen. Lees hier de hele recensie.

Superoi ★★★

De meeste films van de Italiaan Paolo Genovese komen de grens niet over, maar Supereroi is dankzij z’n weerbarstige personages een bovengemiddeld romantisch drama. Dat dreigt soms teniet te worden gedaan door de drakerige premisse dat stellen die het samen volhouden eigenlijk superhelden zijn (zie de titel) en de gemakzuchtige Engelstalige soundtrack (waarom niet gewoon Italiaanse liedjes?!), maar de film blijft gelukkig overeind.

Marco en Anna ontmoeten elkaar schuilend voor een regenbui – en waarom ook niet? – waarna hij als natuurkundige direct uitlegt met welke snelheid je je door de regen moet bewegen om zo droog mogelijk te blijven. Lees de hele recensie hier.

Gentleman Jack

Het leven zal niet makkelijk geweest zijn als lesbische vrouw in het Engeland van 1832. Toch beweegt Anne Lister zich door het pittoreske Halifax alsof ze het stadje eigenhandig steen voor steen heeft opgebouwd. Met zelfverzekerde passen beent ze over de kasseien, haar immer zwarte jas wapperend achter zich aan, haar hoge herenhoed ferm op haar gekrulde haar.

Gentleman Jack vertelt het verhaal van Anne Lister, de erfgename die beschouwd wordt als de eerste ‘moderne lesbienne’. Lister bestond echt, en liet een serie dagboeken achter van vijf miljoen woorden. Lees hier de hele recensie.

Bekijk hier al onze filmrecensies, een overzicht van al onze serierecensies vindt u hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden