null Beeld

BoekrecensieJeugdboek

Boutje van de Rommelberg opent een Mooie boel-winkel

Dit voorleesboek van Mirjam Oldenhave spreekt tot de verbeelding, maar mist een stevige bodem.

Bas Maliepaard

Met haar humorvolle, empathische serie over Mees Kees heeft Mirjam Oldenhave haar naam gevestigd. Minder bekend is dat ze ook voor volwassenen en tieners schrijft. En nu richt ze zich met het voorleesboek Boutje van de rommelberg voor het eerst op kinderen die na alle prentenboeken geduld krijgen voor een langer verhaal.

In deze leeftijdscategorie is Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt al vijftig jaar een hit en hoewel Oldenhaves verhaal heel anders en eigentijdser is, roept het Pluk soms toch in herinnering.

Beide decors zijn geënt op de werkelijkheid, maar er lopen volwassenen met een kinderhart in rond en de gebeurtenissen zijn grotendeels onrealistisch (bij Schmidt wat sprookjesachtiger). Pluk rijdt in een kraanwagentje, Boutje in een zelfgebouwde, elektrische skelter. Beide jongens staan voor een vrij (buiten)leven en raken bevriend met keurig opgevoede meisjes die daar ook naar verlangen. Pluk vindt trouwe bondgenoten in winkelier Pen en pratende dieren, Boutje in de merkwaardige schoonmaker Sjan, een (niet pratende) kanarie, hond en steenbok - waar die vandaan komt, wordt niet duidelijk. En dan zijn er nog de reddingsmissies, die bij Schmidt wel een veel maatschappelijker karakter hebben.

Oldenhave lijkt aanvankelijk de verschillen tussen arm en rijk te willen aankaarten, maar werkt die jammer genoeg nauwelijks uit en bevestigt juist clichés (rijke ouders zijn niet in hun kinderen geïnteresseerd, deftige dames zijn dik).

Boutje en zijn vader Ed wonen in een huisje op wielen, maar zijn nergens welkom: “De mensen denken altijd dat we fout zijn.” Ze lijken hun plek te vinden op een stortplaats, door knutselkoning Boutje liefkozend ‘rommelberg’ genoemd. Maar dan vindt hij daar een gouden beeldje, dat een gestolen museumstuk blijkt te zijn. Als de politie daar achter komt, verdwijnt Ed in de gevangenis.

Met zijn steenrijke buurmeisje Sisi bedenkt Boutje een bevrijdingsplan en ondertussen openen ze de ‘Mooie boel-winkel’, waarin ze fantasievol gerecyclede rommel verkopen, grappige uitvindingen die Rick de Haas in de kantlijn tekent.

Er volgen een spannende bevrijdingsactie, een spectaculaire museuminbraak en een warme ontknoping. Het decor en de (weliswaar platte) personages spreken bovendien tot de verbeelding, dus het avontuur is zeker genietbaar voor kinderen vanaf vijf. Tegelijkertijd mist er een stevige bodem, die Oldenhave had kunnen aanbrengen door thema’s als armoede versus rijkdom, vooroordelen en uitsluiting en de personages veel meer reliëf te geven.

null Beeld

Mirjam Oldenhave
Boutje van de rommelberg
Ill. Rick de Haas
Ploegsma; 168 blz. € 18,99. Vanaf 5 jaar.

Bas Maliepaard (1982) bespreekt sinds zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw. Volwassenen moeten die vooral ook lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden