RecensieTheater

Boukje Schweigman wil zintuigen ontregelen in theatrale ruimtecapsule

‘Spectrum' van Boukje Schweigman. Beeld Karin Jonkers
‘Spectrum' van Boukje Schweigman.Beeld Karin Jonkers

Theater
Schweigman&Spectrum
★★★★☆

Margriet Prinssen

Theatermaker Boukje Schweigman wil zintuigen ontregelen, mensen anders laten kijken naar de wereld dan ze gewend zijn. Alledaagse verschijnselen ontrafelen door ze terug te brengen tot hun puurste essentie. De titels van haar werk zeggen genoeg: ‘Grond’, ‘Hoek’, ‘Spiegel’, ‘Val’. Het gaat altijd om bijna tastbare ervaringen van fenomenen die van alle kanten bekeken worden, waarbij ze als het ware losgezongen worden van hun vanzelfsprekendheid.

In ‘Spectrum’ – het slot van een drieluik dat zij met ruimtelijk vormgever Cocky Eek maakte – gaat het om kleur. Hoe intens kun je kleur beleven? Hoe fysiek kan het kleurenspectrum worden – kun je het voelen? Schweigman neemt haar toeschouwers ditmaal mee in een theatrale lichtinstallatie, waaraan geen performers te pas komen.

Maximaal veertien personen kunnen per keer deelnemen aan de installatie, die op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch meerdere malen per dag te bezoeken is. Als toeschouwer word je al direct ontmanteld doordat je je persoonlijke eigendommen achter moet laten, desgewenst ook je schoenen. Voorzien van een mondkapje en een nekkussen word je in je eentje het donker ingestuurd – gelukkig is dat niet echt eng. Je neemt plaats in een soort ruimtecapsule en algauw vraag je je af of je aan het zweven bent; onder, boven, achter, voor, alle oriëntatiepunten vallen weg.

Totdat vanuit het totale duister boven je hoofd een ronde lichtstraal zichtbaar wordt. Het begint heel traag en sober, met een langzaam kantelende cirkel. Zwart-witte vlakken wisselen elkaar af en het is spannend om te zien hoe er langzaam kleur wordt toegevoegd. Hoe zacht is het geel en hoe kan het opeens roze zijn geworden? Telkens opnieuw kantelt de cirkel boven je hoofd om steeds nieuwe ervaringen te creëren. Kleuren die letterlijk tastbaar worden. Het lijkt een toverdoos – rood was nooit eerder zo ongelooflijk rood, blauw nooit eerder zo knallend blauw.

Associaties met de kosmos dringen zich op, met de oneindigheid van ruimte, met een kleurenwaaier, een prisma, een regenboog. ­Primaire kleuren worden ­afgewisseld met meer complexe tonen die stuk voor stuk ook andere emoties ­oproepen.

Spectrum is gemaakt in samenwerking met lichtkunstenaar Matthijs Munnik en componist Yannis Kyriakides, die er met zijn in het donker al beginnende elektronische soundscape een ruimtelijke, driedimensionale ervaring van maakt. Je wordt even losgeweekt uit het alledaagse leven, elk besef van tijd verdwijnt, de zintuigen zijn verscherpt afgesteld. Na afloop is het blauw van de lucht nog blauwer dan voorheen. Nee, anders blauw.

Tot en met 16 augustus, festivalboulevard.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden