Recensie

Boris Dittrich verwerkt rechtszaak tot actuele thriller

Het boek is gebaseerd op een zaak die oud-Kamerlid Boris Dittrich dertig jaar geleden zelf als rechter in Alkmaar meemaakte. Beeld ANP
Het boek is gebaseerd op een zaak die oud-Kamerlid Boris Dittrich dertig jaar geleden zelf als rechter in Alkmaar meemaakte.Beeld ANP

Boris Dittrich verwerkt oude, fataal verlopen rechtszaak tot actuele thriller vol interessante thema's.

Andrea Bosman

De zaak die rechter Onno Pons in 'Halszaak' naar de rand van de afgrond brengt is gebaseerd op een zaak die oud-Kamerlid Boris Dittrich dertig jaar geleden zelf als rechter in Alkmaar meemaakte, zo vertelde hij onlangs op de radio. Een kind dat hij in een vechtscheidingszaak aan de moeder toewees, werd uiteindelijk door diezelfde moeder vermoord. Gruwelijk.

Maar anders dan rechter Pons in zijn boek werd hij destijds niet door boze dwaze vaders bedreigd. Aldus tekent de auteur het veranderde maatschappelijk klimaat, waarin de autoriteit van de rechterlijke macht niet meer zomaar wordt geaccepteerd.

In 'Halszaak' passeren veel maatschappelijke kwesties de revue: bezuinigingen bij de politie, de druk op de rechterlijke macht, de macht van sociale media, discriminatie van homo's, personeelstekort in de zorg, politiegeweld zoals in de zaak Mitch Henriquez, die door een nekklem om het leven kwam.

Met een voorbeeld van het laatste begint 'Halszaak'. Een agressieve zwerver wordt in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat met een nekklem door de politie aangepakt en raakt in een coma. De agenten die bij de arrestatie aanwezig waren ontkennen excessief geweld.

Wantrouwig

Maar dan zet een getuige een filmpje op Facebook waaruit een andere toedracht blijkt. Rechercheur Maya Oliphant moet de agent die de nekklem toepaste ondervragen. Dat blijkt een wantrouwig en homofoob type. Maya - roodgeverfd stekeltjeshaar, getrouwd met Inger en moeder van baby Zlatan ("wij houden van voetbal") - heeft te weinig tijd en middelen om de zaak goed te onderzoeken. Dus als Inger aanbiedt haar te helpen, zegt Maya geen nee. Met Zlatan in de draagzak gaat Inger op pad, loopt zonder toestemming rond op de IC-afdeling van het ziekenhuis en verschaft zich toegang tot de woning van de zwerver. Die blijkt niet zomaar een zwerver te zijn, maar een afgegleden oud-rechter, Onno Pons. Als Pons in het ziekenhuis wordt vermoord en zijn huis in brand wordt gestoken, krijgt de zaak een andere wending.

Boris Dittrich debuteerde in 2011 met 'Moord en brand'. Hij hoopte snel het juk van de bekende Nederlander van zich af te schudden met een nieuw kunstje. Soeverein te zijn. Nu, zijn thrillers worden goed ontvangen. Schrijven doet Dittrich met name in vliegtuigen, want als voorzitter van Human Rights Watch reist hij zo'n beetje de hele wereld rond.

'Halszaak' is een spannend, vol boek, met interessante thema's. Dittrich is geen groot stilist maar weet na een wat houterig begin een lekkere vaart in het verhaal te brengen. Wel blijf je als lezer met vragen zitten zoals: hoe kan een agent stiekem haar partner inzetten voor illegaal recherchewerk en daar niet op worden aangesproken?

Boris O. Dittrich
Halszaak
Cargo; 352 blz. € 19,99

null Beeld rv
Beeld rv
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden