TaalTon den Boon

Boomer is het Woord van het Jaar, maar is het ook Nederlands?

Op de shortlist voor de verkiezing van het Woord van het Jaar stonden achttien ­samenstellingen die netjes volgens de regels der Nederlandse woordvorming gemaakt zijn, zoals bezorgschaamte, levensloopstress en klimaatspijbelaar. Toch gaf 42 procent van de kiezers, tot veler verrassing, de voorkeur aan het ene Engelse leenwoord op de lijst: ­boomer, conservatieve persoon op leeftijd met ­opvattingen die anderen achterhaald vinden.

Boomer is van oorsprong een Engels woord. Net als andere leenwoorden, zoals flat en folder, hebben we boomer uit het Engels overgenomen, waardoor het in onze taal een Nederlands woord van Engelse origine is geworden, oftewel een Engels leenwoord. Het verschil met ingeburgerde leenwoorden is dat boomer nog maar kort in onze taal aanwezig is. Daarom ervaren sommigen boomer wellicht nog als ‘vreemd’.

Neerbuigend woord en ­tevens een geuzennaam

De toepassing van boomer is in ontwikkeling. Het woord werd bekend door de uitroep ‘OK boomer!’, die je kunt parafraseren als ‘Klets maar lekker door, ouwe, met je achterhaalde opvattingen’. Intussen zijn er ook conservatieve ouderen die zich ‘ trotse boomers’ ­noemen. Boomer is dus een neerbuigend woord en ­tevens een geuzennaam.

Het is niet het eerste Engelse leenwoord dat het Woord van het Jaar is geworden. In 2013 viel selfie die eer te beurt. Toen dachten sommigen dat de selfie een hype was en dat het woord snel weer zou verdwijnen. Niet dus.

Gisteren mailde ­iemand me iets soortgelijks: hij vond boomer een ‘modewoord’ dat ‘morgen alweer bij het oud papier’ zou liggen. Even kwam ik in de verleiding te antwoorden: ‘Ok boomer!’

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden