Boekenprijs

BookSpotprijs is alweer verleden tijd, want sponsor stopt ermee

Wessel te Gussinklo neemt de BookSpot Literatuurprijs 2019 in ontvangst in de categorie fictie. Wessel te Gussinklo won de prijs voor zijn boek De hoogstapelaar.  Beeld ANP
Wessel te Gussinklo neemt de BookSpot Literatuurprijs 2019 in ontvangst in de categorie fictie. Wessel te Gussinklo won de prijs voor zijn boek De hoogstapelaar.Beeld ANP
Sander Becker

Er rust geen zegen op de BookSpot Literatuurprijs, voorheen bekend als ECI Literatuurprijs en daarvoor in ­teruglopende volgorde als Fortis Literatuurprijs, Generale Bank Literatuurprijs (ook wel G-prijs) en Ako Literatuurprijs.

De naam BookSpotprijs, die sinds twee jaar wordt gebruikt, is door al die wisselingen in het verleden nooit echt ingedaald. En nu gaat de naam alweer veranderen, want boekenwebwinkel BookSpot trekt zich terug als sponsor van de prijs.

Bij het bedrijf BookSpot wil niemand toelichten waarom het bedrijf afstand neemt van de onderscheiding. Het verwijst naar de andere betrokken partij, de Stichting Jaarlijkse ­Literatuurprijs voor Fictie en Non-­fictie, die de prijs sinds het ontstaan in 1987 beheert.

Jeroen Kans, secretaris van deze stichting, zegt geen details te mogen geven. Hij kan alleen melden dat het contract afliep en dat beide partijen er genoeg van hadden.

De BookSpotprijs, vorige week toevallig net uitgereikt, is een van de grootste literaire prijzen van het land. De winnaar ontvangt 50.000 euro. Dit jaar waren er voor het eerst twee winnaars: voor fictie (Wessel te Gussinklo) en non-fictie (Sjeng Scheijen). De verdubbeling van het prijzengeld speelde geen rol bij het afhaken van BookSpot.

Hoe nu verder? De stichting, onder voorzitterschap van oud-minister Winnie Sorgdrager, is in overleg met alternatieve partijen. “We hebben goede hoop”, zegt Kans. “In december begint de nieuwe jury alvast voor ­volgend jaar.” Is het een idee om straks een op zichzelf staande naam te kiezen die niet afhankelijk is van de sponsor? “Dat is wel onze inzet”, ­beaamt Kans. “We zijn zelf ook een beetje klaar met al die wisselingen.”

Lees ook:

BookSpot-prijs gaat naar Wessel te Gussinklo en Sjeng Scheijen

De BookSpot Literatuurprijs 2019 voor fictie (50.000 euro) gaat naar Wessel te Gussinklo voor De hoogstapelaar. De prijs voor het beste non-fictieboek (ook 50.000 euro) is voor Sjeng Scheijen en zijn De avant-gardisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden