De serie

'Bonusfamiljen' is verslavend luchtig én ernstig tegelijk

Lisa en Patrik met de kinderen uit hun eerste relatie.

Een scheiding is voor niemand makkelijk, maar over de gevolgen ervan valt een heerlijk luchtige comedy te maken, zo bewijst 'Bonusfamiljen'.

Misschien eerst even een schets van de gezinssituatie in de Zweedse serie Bonusfamiljen, waarvan het onlangs op Netflix verschenen tweede seizoen nog verslavender blijkt dan het eerste.

De blonde, vollippige Lisa is gescheiden van de kale Martin met wie ze twee kinderen heeft: puberdochter Bianca en de jongere overactieve en explosieve zoon Eddie. De wat sneue beddenverkoper Martin woont daarom weer bij zijn moeder op zolder, tussen de verhuisdozen, en probeert via datingapp Tinder een nieuwe vriendin te vinden. Lisa leeft in een gezellig vrijstaand woonhuis met Patrik, leraar van beroep. Ook Patrik heeft een kind - de serieuze William, ongeveer even oud als Eddie - uit een eerdere, mislukte relatie met Katja. Katja woont alleen.

Hoe ingewikkeld een scheiding voor ieder van deze rollen - de exen, de kinderen, de vrouwen, de nieuwe partners, de grootouders - kan zijn, daarover gaat Bonusfamiljen. Op een vrij luchtige, soms zelfs ronduit komische, manier maakt de serie inzichtelijk hoe complex, ongemakkelijk en pijnlijk de gevolgen kunnen zijn van een mislukte relatie. Niet alleen omdat het zo'n gedoe is rond praktische vragen als: wanneer is welk kind bij wie, vieren we zijn of haar verjaardag samen, wat doen we met de Kerst? Maar ook vanwege de onderliggende vaak kwade en schrijnende emoties van deze ouders en hun kinderen.

In het eerste seizoen van Bonusfamiljen is Lisa zwanger van haar eerste kindje met Patrik, in het tweede is dochtertje Lo geboren. Een baby en het geregel rond de andere drie kinderen, het valt niet mee. De relatie van Lisa en Patrik dreigt te stranden. De twee verschillen nogal van karakter. Zo is Patrik een inflexibele controlfreak, die graag heeft dat de zaken precies zo lopen als afgesproken. Lisa daarentegen is losser, ruzie gaat ze graag uit de weg. Om conflicten met de starre Patrik te vermijden, houdt ze allerlei informatie van hem weg. Ze heeft geen zin in moeilijke discussies. Als hij dat ontdekt - 'Je liegt, wie bén jij eigenlijk?' - neemt hij zijn intrek bij de buurman.

Niet allemaal kommer en kwel

Mooi gespeeld is de rol van Patriks zoon William, een nogal serieus en braaf type, zelden lachend. Hij vindt zijn nieuwe stiefmoeder Lisa aardig, is net een beetje aan haar gehecht geraakt en wil niet weer een scheiding. Nu moet hij opeens naar de buurman om zijn vader te zien. 'Waarom beslissen jullie hier alleen over, waarom mogen jullie kinderen hier niet ook wat van vinden?', vraagt William zijn vader. Een helder antwoord krijgt hij niet.

Het is overigens zeker niet allemaal kommer en kwel in deze bonusfamilie. De hoofdpersonen zijn allerminst enge kindermishandelaars, het zijn allemaal goedbedoelende mensen waardoor een prettige lichtheid de boventoon blijft voeren. Bonusfamiljen ontwikkelt zich tot een lekkere soapachtige serie, geschikt voor een regenachtig weekeinde.

Seizoen 1 en 2 zijn op Netflix te zien.

In 'De Serie' wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden