Bokoesam: ‘Ik ben best optimistisch en schiet niet snel in de stress, maar het leven begon het vervelend te worden’.

InterviewBokoesam

Bokoesam maakte een Nederlandstalige reggaeplaat: ‘Reggae maakt het leven draaglijk’

Bokoesam: ‘Ik ben best optimistisch en schiet niet snel in de stress, maar het leven begon het vervelend te worden’.Beeld Martijn Gijsbertsen

Het woord rapper dekt de lading allang niet meer voor Bokoesam. Zijn nieuwe plaat Valse profeten staat vol zomerse Nederlandstalige reggae. ‘Een beetje positieve energie is nodig in deze tijd.’

Klaas Knooihuizen

Alsof hij het had voorzien: de voorjaarszon heeft het ijs verslonden, de plassen en rivieren zijn op de schaatser terugveroverd door meerkoet en wilde eend. Het sneeuwlandschap van vorige week was een totaal ongepast decor geweest voor het uitbrengen van een reggaeplaat. Bokoesam is hoe dan ook blij dat de winter voorbij is. Hij heeft al jaren niet meer geschaatst. Geef hem de zon maar. Al is hij ook in barre tijden meestal opgewekt. Dat zijn EP grotendeels tijdens de lockdown tot stand kwam, hoor je er niet aan af.

“Een beetje positieve energie is nodig in deze tijd. Het maakproces heeft mij ook goed gedaan. Ik ben best optimistisch en schiet niet snel in de stress, maar het leven begon het vervelend te worden. Ik mis vooral de optredens. De reggae maakt het draaglijk.”

Het genre kreeg hij van huis uit mee, zijn vader draaide niets anders. De jonge Sam werd meegezeuld naar concerten van grote namen uit het wereldje. Hij zag Fantan Mojah, Beenie Man. Die laatste maakt vooral dancehall, een energieke variant die in het verlengde van reggae ligt. Bokoesam dook daar al eens diep in voor zijn album Go Go Club. In januari vorig jaar was hij op Jamaica, de bakermat van beide genres.

“Door reggae is Jamaica bekend geworden in de wereld, maar in Kingston, waar ik was, hoor je alleen maar dancehall. Reggae is meer van de dorpen in de bergen, waar de rasta’s leven.”

null Beeld Martijn Gijsbertsen
Beeld Martijn Gijsbertsen

Naar Ghana, het land van zijn vader

Toen hij met producer Ginton de studio in ging, was het plan aanvankelijk om opnieuw dancehall te maken. “Maar Ginton luistert zelf heel de dag reggae. We hadden zoiets van, laten we het eens proberen. Het voelde meteen goed, die vibe was gewoon hard. Nederlandstalige reggae wordt bijna niet gemaakt. Ik ga hierna weer andere kanten op, ik houd van veel verschillende stijlen, maar voor nu was het lekker om echt op reggae te focussen.”

Voor de videoclip van Morning ging Bokoesam naar Ghana, het land van zijn vader. Het leverde een vrolijke, ongedwongen video op die correspondeert met de stijl van het nummer. “Die video is vrij spontaan ontstaan. We hadden wel plannen in ons hoofd, maar we zijn gewoon naar een paar plekken gegaan en hebben we gekeken wat eruit zou komen. De mensen die je ziet, waren daar toevallig. Ze wilden graag in de clip spelen, vooral de kinderen wilden dansen en gek doen.”

Sinds hij samen met onder meer Lil’ Kleine en Ronnie Flex als New Wave de Popprijs van 2015 won, groeide Bokoesam uit tot de veelzijdigste en meest flamboyante van het stel. Zelfspot is hem niet vreemd. In de video van BBB staat hij met ontbloot bovenlijf tussen vrouwelijke bodybuilders, waarbij hij vanzelfsprekend bleekjes afsteekt. Hij werkte samen met zo ongeveer elke Nederlandse rapper, maar maakte ook het anti-seksistische Geen reet met Merol.

En terwijl de rest van Nederland nog discussieerde of de opzienbarende debuut-single van Famke Louise al dan niet door de beugel kon, zat hij al met haar in de studio voor een opvolger. Zijn favoriete onderwerp: de liefde. Ook zijn reggaeliedjes gaan voornamelijk daarover. Opvallende uitzondering is het titelnummer Valse profeten, waarop we ook Kenny B horen.

Ze doen het niet voor de lobi
Doen het niet voor de love
Ze doen het niet voor de moeders die
struggelen elke dag
Valse profeten, living in a Babylon

“Dat nummer gaat niet over specifieke personen. Er zitten veel mensen op hoge posities die dingen kunnen veranderen voor degenen die het slechter hebben, en dat doen ze niet. De rijken worden rijker, de armen armer, dat verhaal. Je moet voor jezelf opkomen, niemand gaat het voor je doen. Ik denk dat dat de les van die track is.”

Een haat-liefdeverhouding met marihuana

En dan is er Ganja, een dubnummer met echo’s en dikke bassen, dat beluisterd kan worden als een pamflet voor het legaliseren van marihuana. Bokoesam heeft een haat-liefdeverhouding met het spul.

“Ik ben negen maanden gestopt geweest. Dat was op het begin moeilijk. Ik had moeite met slapen en kreeg nachtmerries. Ik was ineens veel alleen met mijn gedachten. Dat is soms eng, maar het is belangrijk om ermee om te kunnen gaan. Toen ik weer begon, had ik minder nodig om high te worden. Nu rook ik niet meer dagelijks en alleen nog ’s avonds of als ik een hele dag in de studio zit. Het is een schande dat wiet nog niet gelegaliseerd is. Ik ken de eigenaren van de shops waar ik het koop, maar uiteindelijk weet je niet wat erin zit, waar het vandaan komt en wat er allemaal mee gebeurd is. Als het legaal is, kun je dat een stuk makkelijker controleren.”

Lees ook:

De coronacrisis dwingt Nederlandse rappers tot introspectie. En dat is winst

Rappers hebben het doorgaans over wat er gebeurt in hun leven. Nu die levens stilstaan, keren ze zich naar binnen, en daar is het bepaald geen feest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden