Mischa tiptWereldmuziek

Boi Akih, Donder & Apeland, Las Lloronas & Andrea Piccioni: Mischa tipt de beste wereldmuziek

null Beeld
Mischa Andriessen

Boi Akih
Storyteller

Boi Akih-gitarist Niels Brouwer en kora-speler Zoumana Diarra bouwden samen een 35-snarige kora die op deze plaat feestelijk ten doop zou worden gehouden, maar helaas overleed Diarra begin dit jaar. Dankzij de jonge Sekou Dioubate komt dit unieke instrument nu gelukkig toch tot klinken: een prachtig, onalledaags geluid dat vaak heel fraai samenvalt met gitaar, zang en fluiten, en vaak er even fraai mee contrasteert. Het maakt ‘Storyteller’ toch een feest.

Donder & Apeland
Het Verdriet

Op dit vierde album verruimt het bijzondere, jonge trio Donder haar ingehouden, breekbare jazz met elementen uit volksmuziek. Dankzij de toegevoegde Noorse harmoniumspeler en etno-musicoloog Sigbjørn Apeland ontstaat een verrassend en indringend klankbeeld. Al zijn er invloeden uit Noorse en Belgische folk, uit jazz en elektronische, oude en nieuwe muziek, de luisteraar verliest heel aangenaam juist elk besef van tijd en plaats.

Las Lloronas
Soaked

‘De lef om pure en rauwe emoties te uiten.’ In de hoestekst maakt Las Lloronas onomwonden duidelijk wat ze met haar muziek beoogd. De drie vrouwen die de spil van de groep vormen, hebben gelukkig niet alleen durf, maar ook verbeeldingskracht en het vermogen om zowel ingetogen als uitbundig te musiceren. De schijnbare eenvoud van de liedjes is meer dan innemend, de arrangementen zijn even fragiel als verfijnd. Maar compleet bedwelmend is het perfect samengaan van de drie stemmen.

Andrea Piccioni
Tamburo e voce

De Italiaanse percussionist Andrea Piccioni heeft van het bespelen van de tamboerijn en aanverwante instrumenten zijn levenswerk gemaakt. In acht ongemeen spannende nummers betoont hij zijn meesterschap. De muziek varieert tussen meditatief en hallucinerend, en een enkel stuk kan zo op een dancefeest worden gedraaid. Benieuwd wie al dansend dan nog denkt aan de lagere school en de juf die op de tamboerijn een saaie maat slaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden